Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 14:59 - Диетични мерки с максимален здравословен ефект
Автор: apologetic Категория: Рецепти   
Прочетен: 2273 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.11.2013 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мнозина си мислят, чи фибрите се съдържат почти изключително в хляба, на чийто етикет пише фибри.  Нискокалоричните храни, тоест тези богати на фибри не позволяват на организма да развие метаболитен или дисметаболитен синдром. Това е защото фибрите имат способността да поглъщат и неутрализират висококалоричните храни, сами по себе си имат ниска нергийна стойност, но имат баластно действие на храносмилателната система и са особено ефективни за нейната перисталтика и детоксикацията на организма.
Не е нужно да купувате специално за целта храни, които са богати на фибри. 60 % от остатъците от плодовете и зеленчуците, които хвърляте във вашата коа за боклук, представлява това, което всъщност отивате да закупите от магазина като храни богати на фибри. Това съвсем не значи, че следва да приготвяте "ястия от боклука".
Какво точно се има предвид?
Най-добрия пример за това е ябълката.  Много хора първо белят ябълката, без да знаят, че кората е най богата на фибри, минерали и витамини. Едно от обясненията е, че плодът е третират с пестициди, но те лесно се неутрализират след кратък престой в прясна вода. Други след изяждане на месестата част на ябълката хвърлят угризката в кофата за боклук. Това е абсолютно неправилно разшищение. Най-ефективните за перисталтиката фибри се съдържат в срединната част на ябълката. Да не говорим колко ценни за организма са микроелементите, които се съдържат в консумираните и дори сдъвкани семена на ябълката. Високото съдържание на ниски неточнични количества на цианови гликозици, които след хидролиза освобождава бактерицидния и противопаразитен цианкалий са най полезната съставка, чието най-ценно свойство е унищожаването на раковите клетки в организма посредством апоптоза и блокиране на клетъчното дишане на раковата клетка, което десетократно по-високи от това на нормалните тъкани.
Друг добър плод, който също може да се консумира цял е нарът. Някои българи, живеещи в съседство с гръцки колонисти в България го наричат роито или само рои. Кората е прекрасно средство за чай, помагащ като най-добро средство за запичане при диария, но има и силно изразено противоглистно, противоламблийно, противоамебно, противопаразитно и всякакъв вид противобактерицидно средство. Смлените семена от нар съдържат мастна киселина, която е мощен неутрализатор на високия холестерол и активатор на естрогеновите рецептори.  Семената също са богати на 7 нискомолекулярни белтъка. Вкусът на месестата част на нара е  превъзходен и различен при различните сортове нар.
Други плодове, които могат да бъдат консумирани цели са гроздовите зърна със семената, динята със семената. Крушата и дюлята също могат да се консумират цели, като за техните семена също важат ползите, споменати при ябълката наред с противокашлечния и омекотяващ ефект на дюлата.



http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20136514 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22859647
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22590844

Съдържание на мастни киселини в нара:
linolenic acid (44.51-86.14%), followed by linoleic acid (3.57-13.92%), oleic acid (3.03-12.88%), palmitic acid (3.13-11.82%), stearic acid (1.68-15.64%), gadoleic acid (0.50-4.91%), lignoceric acid ( < 2.53%), arachidic acid ( < 1.70%) and myristic acid ( < 0.85%).

Яжте плодовете цели. Нищо в тях природата не е създала, за да бъде хвърляно. Същото се отнася и за зеленчуците. Разбира се, тук не следва да си правим реплики от рода на тази, че следва доматите да се ядат с коловете. Но това, което е особено важно да се знае като първо правило в диетологията е първостепенната употреба на нискокалорични храни. Това предспазва от ексцеси във всички органи и системи. Храненето с нискокалорични храни е препоръчано само за хора след операция, инфекции и при дистрофични състояния, където реконвалесцентния период изисква трайно захранване и възстановяване.
Най-качествените нискокалорични и богати на фибри храни са овесените и ръжените ядки.


image image
imageimage



image











Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702672
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031