Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Постинг
17.01.2017 18:39 -
Технология на "карловската луканка"
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 8614 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 18.01.2017 12:21
Прочетен: 8614 Коментари: 1 Гласове:
4
Последна промяна: 18.01.2017 12:21
Публикувам тази рецепта, за да могат да знаят потребителите, че още при вида на луканката в магазина, която избират, могат да се ориентират по нейното качество. Защото съотношението месо спрямо мазнини трябва да е 7 към 1 или с други думи при срез на луканката трябва да има 3-4 малки парченца сланина, а не както в магазината да е осеяна със сланина като "звездно небе по сред бял ден". Колкото по-богата е луканката на мазнини, толкова е по-некачествена и вредна. Но допускайки, че е възможно да намерите свестна купешка луканка, възможността да си я направите сам, няма да води на мисълта, че някой друг ви е виновен, че не сте успели да се справите с предизвикателството сами да забъркате това, което после сам и вашето семейство ще консумирате.
Ето това представлява най-изтънчената рецепта за качествено домашно приготовление на луканка с най-правилните пропорции на продуктите.
Рецепта за превъзходна и автентична карловска луканка:
6 килограма телешко месо
2,5 килограма свинско месо
1,5 килограма сланина
40 грама кимион смлян
40 грама смлян черен пипер
25 грама сол на килограм месо или общо за тази пропорция около 250 грама
200 грама захар
10 грама амониева селитра (не е задължителна съставка, поради опастност от раково израждане на лигавицата на стомаха и червата, заради образуването при разпадането на селитрата белтъчни нитрити - силно канцерогенни) - запазват само цвета на продукта в ярко червено, което въобще не е задължително
Начин на приготовление:
Месото нарязано на едри парчета престоява смесено със всички подправки за 24 часа като периодично два до пет пъти през деня се разбърква интензивно. След това разбъркваната периодично смес се мели на едро с подходящата приставка на месомелачката и пак се бърка 1-2 дни преди да се натъпче, както се меси кайма за кюфтета. Най-накрая със сместа се пълнят червата (свински).
Не яжте прекомерно количество мазнини и прости захари, които са техни братовчеди.
Не забравяйте да си запишете това бижу от съкровищницата на българските рецепти, които само след 5-15 години ще изчезнат и така ще ги запазите за децата си.
Ето това представлява най-изтънчената рецепта за качествено домашно приготовление на луканка с най-правилните пропорции на продуктите.
Рецепта за превъзходна и автентична карловска луканка:
6 килограма телешко месо
2,5 килограма свинско месо
1,5 килограма сланина
40 грама кимион смлян
40 грама смлян черен пипер
25 грама сол на килограм месо или общо за тази пропорция около 250 грама
200 грама захар
10 грама амониева селитра (не е задължителна съставка, поради опастност от раково израждане на лигавицата на стомаха и червата, заради образуването при разпадането на селитрата белтъчни нитрити - силно канцерогенни) - запазват само цвета на продукта в ярко червено, което въобще не е задължително
Начин на приготовление:
Месото нарязано на едри парчета престоява смесено със всички подправки за 24 часа като периодично два до пет пъти през деня се разбърква интензивно. След това разбъркваната периодично смес се мели на едро с подходящата приставка на месомелачката и пак се бърка 1-2 дни преди да се натъпче, както се меси кайма за кюфтета. Най-накрая със сместа се пълнят червата (свински).
Не яжте прекомерно количество мазнини и прости захари, които са техни братовчеди.
Не забравяйте да си запишете това бижу от съкровищницата на българските рецепти, които само след 5-15 години ще изчезнат и така ще ги запазите за децата си.
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
За този блог
Гласове: 3730