Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2012 12:05 - Voyager-1 достигна границата на Слънчевата система
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2672 Коментари: 0 Гласове:
4



Гласът на Валя Балканска стигна края на Слънчевата система
"Вояджър 1" се превърна в космическия апарат, достигнал най-отдалеченото разстояние от Земята

image
Данните, получени от междупланетната сонда на НАСА "Вояджър 1" (Voyager-1), показват, че апаратът е достигнал границата с междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния.

По информация на лабораторията датчиците на автоматичната станция са регистрирали рязко увеличаване на нивото на галактическите космически лъчи - високоенергийни заредени частици с междузвезден произход.

Според законите на физиката в някой близък ден "Вояджър 1" ще се превърне в първия, създаден от човека изкуствен обект, който ще навлезе в междузвездното пространство, но ние не знаем кога точно ще настъпи това, заяви научният сътрудник на проекта Ед Стоун. "Последните данни показват, че ние, очевидно, се намираме в нова област, където физическите условия се променят много бързо...приближаваме се към самата граница на Слънчевата система" - добави Стоун.

Границата на Слънчевата система се определя като граница на хелиосферата - област, запълнена със слънчев вятър, т.е. с поток заредени частици, идващи от Слънцето. Зоната, където налягането на слънчевия вятър се уравновесява с налягането на междузвездните заредени частици, е граница на хелиосферата и се разглежда като граница между Слънчевата система и междузвездното пространство.

image
Както е известно с "Вояджър 1" и "Вояджър 2" в космоса бе изпратена т.нар. златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. В плочата, редом с произведения на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински е и българската народна песен "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.

Златната плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили. Съдържанието е подбрано от комитет на НАСА с председател Карл Сейгън.

Доктор Сейгън и другите членове подбират 115 снимки и множество природни звуци като тези, издавани от прибой, вятър, гръмотевици и животни. В допълнение са прибавени музикални пасажи от различни култури и исторически периоди, поздравления на 55 езика, както и съобщение от тогавашния президент на САЩ Джими Картър и генералния секретар на ООН Курт Валдхайм.

В златната плоча редом с части от Петата симфония на Бетовен, на "Вълшебната флейта" на Моцарт, "Пролетно тайнство" на Стравински, композиции на Бах е включена българската народна песен "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.



Тагове:   астрономия,   наука,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280230
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив