Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.02.2016 16:01 - Су-35С: сирийското небе вече си има нов господар
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3305 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Още преди нова година, особено след инцидента със сваления от турците Су-24, някои сайтове правеха предположения, че към руския въздушен контингент в Сирия може да се присъедини и един от най-новите и първокласни изтребители в света, а именно – Су-35. И ето, че завчера прогнозите се оправдаха и към летището в Латакия се отправиха четири чисто нови машини, получени от военното ведомство в края на октомври миналата година. 

Су-35С

"Трийсет и петицата" се явява многоцелеви свръхманеврен изтребител поколение 4++, разработен от компанията "Сухой" (натовското му наименование традиционно е Flanker-E+). Модификацията, която се отправи към Сирия и стои на въоръжение на руските ВВС, носи названието Су-35С ("сериен"), а "Су-35" наричаха модернизираната версия Су-27М, която и демонстрираха на различните авиошоута по света.

image
Су-35, изпълняващ уникалните си акробатични маневри / снимка: www.rg.ru
Су-35 на практика е дълбока модернизация на платформата Т-10С, на която бе построен известният му предшественик Су-27 (първоначално дълбокомодернизираната му версия трябваше да се казва Су-35БМ). Що се отнася до Су-27, то Су-35 лесно може да се отличи от него по липсата на малките предни стабилизатори от двете страни на кабината.

image
Рекламна брошура на Су-35 / снимка: http://rostec.ru/news/4513439
Първия си полет опитния прототип на Су-35 прави през февруари 2008 и до март 2009 построените прототипи успяват успешно да извършат до 100 полета. През август същата година "Сухой" сключват договор с държавата за доставка на първите 48 самолета (до днешна дата на въоръжение са постъпили около 40 от тях), като се очаква да бъде поръчана още една голяма партия от този модел. Освен това вече има сключени договори за продажба с Китай и Индонезия.
Условно изтребителят е отнасян към поколение 4++, тоест той е съвсем близко до поколение 5, отговаряйки на повечето изисквания на последното, с изключение на стелт технологиите и активната фазирана решетка на радара. Но и въпреки отсъствието им, Су-35 по качествата си надделява дори над щатския F-22 Raptor (засега единствения и най-скъп изтребител 5-то поколение, намиращ се на въоръжение, при това вече свален от производство през 2011г.).
За първи път в историята си руските ВВС приемат на въоръжение чисто нов изтребител и почти веднага го използват в бойни условия (естествено, пилотите, които ще изпълняват задачи в Сирия, преди това напълно усвоиха машината и имат достатъчен опит с нея). Су-35С е интересен и с това, че на него в момента се изпитват и много от елементите, с които ще бъде оборудван и руския изтребител 5-то поколение, също разработван от "Сухой" (очаква се серийното му производство да започне още през 2017-а).

image
Двигателите на Су-35 с изменяем вектор на тягата / снимка: wikipedia.org
В частност се предполага, че радиолокационната система за управление (РЛСУ) "Ирбис" на Су-35 ще стане базова и за бъдещия Т-50 ПАК ФА. "Ирбис" се смята за най-мощната подобна система в света (максималния ѝ обхват почти двойно надхвърля този на радара на щатския F-22). Тя е способна едновременно да следва до 30 цели и да обстрелва 8 от тях. Друга нейна уникална характеристика е способността да открива и следва 4 наземни цели и в същото време да държи под контрол въздушното пространство (при всякакви атмосферни условия и радиоелектронно противодействие на противника). Наред с това тя сканира повърхността и съставя радиолокационна карта на релефа, при това (както заявяват разработчиците) може да определя дори типа на приближаващия въздушен обект.
Навигационната система на руския изтребител е не по-малко ефикасна – тя е способна самостоятелно да определя местоположението на самолета дори и при отсъствието на спътников сигнал (в случай че сигналът им се заглушава от противника).
На снимките в интернет се вижда също, че изпратените в Сирия четири Су-35С са снабдени със системата за радиоелектронна борба "Хибины", осигуряваща им кръгова защита и не позволяваща на противника да им нанесе изненадващ удар в гръб.

image
Радиолокаторът "Ирбис" с пасивна решетка / снимка: wikipedia.org
Всички тези без преувеличение уникални възможности превръщат изтребителя в многофункционална машина, способна еднакво успешно да се бори с противника и във въздуха, и на земята. Тоест, Су-35С е способен на всичко това, което (поне засега) е неспособен да върши описвания от мен по-рано многострадален F-35, когото щатските оръжейници хвалят при всяка възможност. А щатските медии пък критикуват – последните критики бяха свързани с ненадежния и твърде тежък двигател, слабата маневреност, нуждата от прекалено дълга писта за излитане и факта, че електрониката му се охлажда с помощта на горивото, което значи, че в страни с горещ климат супермодерният американски изтребител може да има проблеми дори с включването. 
Основното въоръжение на Су-35С включва 30мм оръдие ГШ-30-1 и до 8 тона ракети (въздух-въздух или въздух-земя) и бомби, които могат да се монтират върху общо 12 пилона.
В заключение може да се каже, че освен да си направи реклама пред потенциалните чужди купувачи, Су-35С за пореден път ще може да демонстрира отличните възможности на руските конструктори и това, че те не изостават от западните си колеги. А в някои отношения дори ги превъзхождат.            
   
   





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215567
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031