Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2015 19:51 - Капиталистическа илюзия
Автор: aip55 Категория: Политика   
Прочетен: 13103 Коментари: 33 Гласове:
26

Последна промяна: 29.08.2015 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


    В момента българското население е много по-неграмотно от времето на социализма. Да не говорим за бедността, безработицата и корупцията. Някои орални палячовци твърдят, че десните кадри били кадри на БКП. Ми  точно така е. Това бяха кариеристите на БКП, които винаги се присламчват към силните на деня. Борисов е член на БКП на 18 години. Даже децата на антифашистите се приемаха в по-късна възраст в БКП. БСП се отърва от много голяма измет от БКП и това е радостното, но за какво ли им е?!
    Преди плакаха за царя, после плакаха за Сталин...
    И не социализмът им е виновен, а конформизма на българите още от векове. Ботев влиза в селата с четата си, а мъжете са скрити при овцете (пише го Захари Стоянов, който никак не е с леви възгледи). И това ли е от социализма?    
   Тук един оцелял седесар от блога ни, често ни споменава и  сравнява за Северна с Южна Корея. Той горкият не знае, че Северна Корея никога не е била социалистическа държава, а една сталинистка извратеност. Северна Корея не е членувала нито във Варшавския договор, нито в СИВ. В България имаше политически емигранти от Северна Корея. Те бяха завършили висшето си образование в България, имаха издадени смъртни присъди от Ким Ир Сен и България им осигуряваше политическо убежище, работа и защита.

    Що се отнася до сравнението между ГФР и ГДР, то седесарят трябва да е наясно, че ГДР бе тотално разрушена от войната, а ГФР си запази почти непокътнати градове и индустрия. ГДР винаги е била по-бедна и селскостопанска част от Германия при капитализма. Това е източна Прусия с военщина и селско стопанство.

Така че това е наследство още от капитализма, а не от социализма. Но ГДР бе много по-социална държава от ГФР.  Тя бе с население 17 милиона(при 60 милиона на ГФР).
Но въпреки това ГДР бе изкючителна социална дуържава с осигурени жилища, работа, безплатно образование и здравеопазване за всички семейства. Там строяха по 3.5 милиона апартамента за петилетка. В ГДР в почти всяко училище имаше закрит плувен басейн. Детските дрехи, обувки и лекарства бяха безплатни. Семейството отиваше на работа в завода, там си оставяше децата в градината или яслата и поръчките за покупки от магазина на завода. В края на работния ден си вземаха децата и готовите покупки. ГДР бе велика спортна сила и перфектна социална държава пред ГФР при 17 милиона срещу 60 милиона население.
   Така, че седесарите би трябвало да млъкнат при оценките си за ГДР и лъжите си за социализма.
    Когато стане дума за предишния строй, противниците му бързат да го отречат със замах:  "Аз социализма съм го живял, не ми го хвали!" С други думи, важна е не пропагандата и дори не статистиката, а субективното усещане за системата. Щом то е лошо, човек има право не само да е глух за хвалбите, но и да е сляп за обективните измерители. Когато обаче стане дума за повторния български капитализъм, този подход вече не важи. Не бива да казваш: "Аз капитализма го живея вече четвърт век, не ми го хвали!"...Ще те приемат за носталгичен маниак, за елемент от тъмното минало, дори за ретрограден тип. И ще те залеят с пропаганда и статистика, за да променят вътрешното ти усещане. Защото са убедени, че то е неправилно и са загубили сетивата си.
    Капитализмът има нужда да бъде хвален. С химни и тържествени фанфари. С внушения в медиите и излияния в публичното пространство, че дори с научни похвати и манипулации. Политици, интелектуалци и представители на неправителствени организации всекидневно и ударно се силят да променят не нещата от живота, а отношението ни към тях с розава тиня. Често хвалбите са трогателни със своята безполезност и безпомощност. Само преди дни НПО от либералния сектор ни просълзи с откритието, че покупателната способност на българина се е изравнила с тази от 1989 г. и дори леко я е надминала. Но, моля ви се господа десни, това за казване ли е? Та ние дори от двете световни войни и от Голямата депресия се оправихме по-бързо! Независимо какъв е бил строят. А сега излиза, че след 26 години реформи сме се върнали в изходната точка?!

    Що се отнася до сравненията между капиталистическа и социалистическа България на някои десни "капацитети" от фейсбоклука, то ще спомена само следното:

    - По данни на ООН в 1990-та България бе на 27-мо място в ООН(1-ва група развити държави, а сега след 25 години капитализъм тя е на 57-мо място(3-та група). 2-ра група е на развиващите се държави.
    Това е резултатът от капиталистическата ни дясна импотентност. Защото колкото и да е лошо да си импотентен при капитализма, още по-зле е самият капитализъм да е импотентен. Това вече е не личен, а обществен проблем, който трябва да намери своето решение.

При тези числа и факти - както се казва - коментарът е излишен.

   aip55

  





Гласувай:
27



1. injir - Капитализъм. Феодализъм. Първ...
29.08.2015 20:21
Капитализъм. Феодализъм. Първобитно-общинен строй. Пещерняци...
цитирай
2. aip55 - Капитализъм. Феодализъм. Първ...
29.08.2015 20:24
injir написа:
Капитализъм. Феодализъм. Първобитно-общинен строй. Пещерняци...

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Последното късо изявление ми се струва най-правилно...
Срещнали се на полянка
прабългарин и славянка.
Цуни-гуни, вади-тури,
народили чукондури.
Хем ебливи, хем крадливи, но
най-вече тъпи и завистливи...
Радой Ралин...
цитирай
3. django - Къде виждате капитализъм или св...
29.08.2015 21:29
Къде виждате капитализъм или свързан с реалната конкуренция. Истински капитализъм и демокрация в нехристиянско атеистично общество не са възможни. Има нелиберализъм който въведе закона на джунглата според дарвиновата митология в обществото. И моралният релативизъм който върви комплект с него. Вие отново за социализъм ли ще говорите? От едната крайност в другата? Излезте от този омагьосан кръг в който ви държат управниците на света придобили своят социално иконимически статус чрез беззаконие. Атеиста който е възпитан от комунистическата богоборна пропаганда е обречен посточнно да го вкарват от един безумен социално икономически експериемнт в друг.
цитирай
4. aip55 - Къде виждате капитализъм или св...
29.08.2015 21:58
django написа:
Къде виждате капитализъм или свързан с реалната конкуренция. Истински капитализъм и демокрация в нехристиянско атеистично общество не са възможни. Има нелиберализъм който въведе закона на джунглата според дарвиновата митология в обществото. И моралният релативизъм който върви комплект с него. Вие отново за социализъм ли ще говорите? От едната крайност в другата? Излезте от този омагьосан кръг в който ви държат управниците на света придобили своят социално иконимически статус чрез беззаконие. Атеиста който е възпитан от комунистическата богоборна пропаганда е обречен посточнно да го вкарват от един безумен социално икономически експериемнт в друг.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Определено не приемам мислите Ви! Малко са хората, които могат да кажат, че не сме в капиталистически стадии на обществото ни. Дебелоок въпрос с елемент на овчедушие. А Вие ли ще ме съветвате за какво да пиша и говоря. В качеството, на какъв ме питате за това, религиозни фанатико.
Това, че имате други мисли относно обществото, аз нямам нищо против за това. Имайте си ги, но си запазете съветите за там, където могат да Ви повярват. Всеки си има задник и е длъжен да си го поддържа винаги хигиенично, така че не се опитвайте да бършете чужди дупета с хапливият Ви език!
цитирай
5. django - Ако познавате принципите на кап...
29.08.2015 22:16
Ако познавате принципите на капитализма никак няма да твърдите че е икономическата идеологяи на днешният свят управляван от комунисти. В момента действа неолиберализма (безпринципността - моралният релативизъм), чията основна фунция е да съсредоточи капитала в ръцете на шепа безумци окултисти и да доведе до абсурд идеята за капитализма в очите на лаиците, за да насочи тяхното недоволството към трази икономическа система. След което това недоволство да бъде яхнато от сценаристите за да наложат новият вавилонски ред. Случйности в този свят няма от както е създаден. Истински капитализъм и демокрация в общество което не живее според божият закон и принципи не са възможни. Затова човечеството откакто е загърбило Бог и законът Му се лута в крайности и никога не може да създаде условия за устойчиво икомическо развитие в хармония с природата, справедлово и щастливо общество. От тогава човешката история е пълна с войни, насилие погавнае на справедливостта. Предлагате претоплени манджи които никак не са решение. Не вниквате в същината на проблема. Човешките учения са суетни и безполезни.
цитирай
6. born - Ако трябва да си говорим честно, на ...
29.08.2015 23:18
Ако трябва да си говорим честно, на този свят не е имало нито социализъм, още повече комунизъм, нито капитализъм в смисъла на това название. За някои Бог е Мохамед, за други - някой друг. Религиозните догми са доказали своята несъстоятелност и продължават да доказват. Пряк пример : ИДИЛ /Ислямска държава/. Или някой може би ще пледира, че ИДИЛ е нещо като неолиберализма ?
цитирай
7. 1997 - За кого е заплаха идеята за социализъм?
29.08.2015 23:37
Защо срещу нея основно викат лумпени? Дали защото богатите си гледат бизнеса? Всъщност лумпените и поплювковците са малкият проблем. Въпросът е защо експлоатираните не гласуват срещу капитализма? Не можем да смятаме, че е само от пропагандата и да чакаме легнали на диванчето, хладилникът да надвие телевизора.

Покрепям критиката на капитализма, а това за звездите и кучетата, казано от Пеньо Пенев си остава нещо добре казано от поет на времето.
цитирай
8. lidislidis - Верни разсъждения и анализ!
30.08.2015 00:33
Възхитих се на мисленето ти и постинга! Поздрави!
цитирай
9. aip55 - Ако трябва да си говорим честно, на ...
30.08.2015 07:38
born написа:
Ако трябва да си говорим честно, на този свят не е имало нито социализъм, още повече комунизъм, нито капитализъм в смисъла на това название. За някои Бог е Мохамед, за други - някой друг. Религиозните догми са доказали своята несъстоятелност и продължават да доказват. Пряк пример : ИДИЛ /Ислямска държава/. Или някой може би ще пледира, че ИДИЛ е нещо като неолиберализма ?

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Учудва ме коментара ви Борн. Как да не е имало социализъм? А в какво живяхме 45 години?
А за Бога няма място в представите ми за живота...
цитирай
10. aip55 - Възхитих се на мисленето ти и пос...
30.08.2015 07:39
lidislidis написа:
Възхитих се на мисленето ти и постинга! Поздрави!

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Как да не уважа мнението ти, при такъв коментар. Голямо благодаря....
цитирай
11. aip55 - Защо срещу нея основно викат лум...
30.08.2015 07:42
1997 написа:
Защо срещу нея основно викат лумпени? Дали защото богатите си гледат бизнеса? Всъщност лумпените и поплювковците са малкият проблем. Въпросът е защо експлоатираните не гласуват срещу капитализма? Не можем да смятаме, че е само от пропагандата и да чакаме легнали на диванчето, хладилникът да надвие телевизора.

Покрепям критиката на капитализма, а това за звездите и кучетата, казано от Пеньо Пенев си остава нещо добре казано от поет на времето.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Диванета и изтрещеняци бол, жалко само за трудолюбивият ни народ...
цитирай
12. germantiger - ...
30.08.2015 14:38
Фундаментална грешка, друже!

Следващото твое изречение е несъстоятелно, най-малкото несериозно или просто нищожно като истинност:

ГДР бе тотално разрушена от войната, а ГФР си запази почти непокътнати градове и индустрия.

АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО!

Именно западните градове бяха сринати от англо-американската авиация, което на Изток се случи само с няколко емблематични случая и това е факт.

Сринатите области (в немалка степен от Изтока на Гермнаия) попаднаха в руски и полски ръце и НЕ останаха в източна Германия.

...

Що иде реч до сравнението социализъм източен вариант и капитализъм западен, то е леко, смазващо и категорично:

- ЗАПАДНИЯ ГРАЖДАНИН ЖИВЕЕШЕ ПЪТИ ПО-ДОБРЕ КАТО СТАНДАРТ ОТ ТОЗИ НА ИЗТОК в мнозинството си

- ЗАПАДНИЯ ГРАЖДАНИН ЖИВЕЕ И СЕГА ПО-ДОБРЕ в мнозинството си

- ЗАПАДА ПРОИЗВЕЖДАШЕ МЕРЦЕДЕС, ИЗТОКА ЗАЗКА и сега е така в масата случаи

- ВИНАГИ КАПИТАЛИЗМА Е ДАВАЛ ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО И НИВО ОТ СОЦИАЛИЗМА НА ИЗТОК И ВИНАГИ ЗАПАДА Е БИЛ НИВА НАД ИЗТОКА в повечето или почти всичко

Прощавай за главните букви, те не са "крясък" или зов, а просто маркер, акцент.
цитирай
13. germantiger - Що иде реч до бг причините според мен:
30.08.2015 14:39
БЪЛГАРИЯ НИКОГА (или поне в близките десетилетия) НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, ЗАЩОТО:

1. След 1990г. никой червен не бе съден, червените пари не преминаха в държавата, а с тях бе създадена квазиикономика! Фалшивия фундамент, извратеното „стопанство и пазар”, мутренската среда са непреодолими и господстващи. Техните последствия дават и ще дават „плод” поколения подред!

2. Манталитета на бгработника (не всичкия – има чудесни млади и не само млади качествени професионалисти) да скатава, спи, краде и ПИЕ на работното място. Манталитета на бгработодателя (не всичкия – има съобразителни и коректни шефове) да плаща малко и със закъснение. Тези „две воли” са деструктивни, непродуктивни и традиционни!

3. Външните фактори – те са едва на трето или последно място за мен. Планове, общества, конспирации, велики сили и сие може да има и може би има, но те са след българина и неговите вини (не обикновения българин, който е ЖЕРТВА, а „необикновения” посткомунист - дивкапиталист или въобще изцеждащ своя народ. За проблемите на българина не е виновен баварския селянин, винаря в Бургундия и Шампан, лондонския финансист, австрийския коцертмайстер или друг нейде. До момента България получава повече пари, отколкото внася в ЕС (не съм му фен)! Сред външните ликвидатори на България пиша първо Россия и нейното лоби тук, след това турското, американското и европейското мисля въобще е последно – като влияние и вина!

Проблемите на България са на ПЪРВО МЯСТО тук – сред нейните предатели, печалбари, лъжетърговци или олигарси. За тези, които пишат срещу Европейския съюз и САЩ – защо децата ви бягат там, а не в Сибир, Куба и Корея?! Колко българи живеят в Щатите и кълнейки САЩ, заклевате ли българските си наследници?!

Когато пишете анти западна Европа и Америка, сещате ли се какво имате вие – там?!

Имате бгкръчми и ресторанти десетки (със сайтове) в „германия”, едно хубаво рекордно хоро си спретвате на стадион в Берлин, имате си бгучилища в Лондон, имате си ден на България в Чикаго и читалища също, в Испания и села с мнозинство в населението бгемигранти... Чужденците имат ли тук това и ако го имаха как вие бгнационалистите бихте писали против тях?!

ДЪРЖАВА В КОЯТО КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯХА СМАЗАНИ, А БЕШЕ СЪЗДАДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗАМИСЛЕН ОТ ТЯХ, ДЪРЖАВА В КОЯТО МУТРИ И ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ БЯХА ГЕРОИ НА ПРЕХОДА (подобие само в Россия и никъде другаде), ДЪРЖАВА В КОЯТО МАНТАЛИТЕТА ДА МАЧКАШ РАБОТНИКА И ДА РАБОТИШ НЕУСТАВНО Е ПРАКТИКА...
ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ОПРАВЯНЕ!

ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ, МИСЛИ И ФАНТАЗИИ ЗА БЪДЕЩЕ, ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО СА АБСУРДНИ, НАИВНИ И ИДИОТСКИ – БЕЗУМНИ! Цената ще бъде платена и тя се плаща не от днес, дай Бог да не е смъртта на цяла една нация (уж невъзможно, но дали?!).

Държава не се оправя и не се поправя с протести, палежи, дори с мечтите на някои да убива виновници. Бесилото, народния гняв, камъните в прозорците не създават утре работно място, не произвеждат хляб, нито печатат с вълшебна пръчка (разб. преса) пари...

Всеки, който си въобразява и се надява да има добро и по-добро е глупак!
цитирай
14. germantiger - ...
30.08.2015 14:45
Може всеки да поразсъждава защо:

- защо Полша, Чехия, Унгария дори, Румъния даже, Словения, Хърватска, НЕ желаят източен социализъм и сега, защо те не любят руснак и не реват по минало

- защо в България маса хора си спомнят миналото и тъгуват по него и ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН С ПРАВО

- ПРИЧИНАТА НЕ Е СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КОМУНИЗЪМ според мен, а факта, че тук ПРЕДИ И СЕГА УПРАВЛЯВА ЕДИН МАНТАЛИТЕТ, ЕДИН ИЗТОЧЕН И ЧЕРВЕН БОКЛУК грабителски

...

Спора западен капитализъм - източен социализъм отдавна е решен

Преди запада живееш по-добре

Сега запада живее пак по-добре

Винаги живее по-добре в мнозинството си

Винаги създава повече качество

Посоката на "бягане" е запад, не е сибир, не е урал, не е куба, сирия, иран, венецуела дори не е
цитирай
15. begetron426 - Само истинските хора...
30.08.2015 15:09
Само истинските хора боравят с точните факти и стигат до истината. Те винаги са били малко. Сега е времето да станат най-много, за да променим света към добро. Капитализмът е изгонил религията от управлението, но си остава прегърнат с нея, което го прави извратен. Най-голямата манипулация, е че капитализма е демократичен, защото свободата е само за 1% богати, а останалите са ограничени от капиталистическите закони в полза на богатите. Бъдещето, което ще бъде без капитализъм, ще е демократично и социално в най-полезния вариант на демокрацията и социализма. Капитализмът ще направи основата за това бъдеще чрез НТП, но трябва да се очисти от "розовата кал", в противен случай всички ще изгорим в сиянието на атомния огън и виновник за това ще е капитализма и религията. Поздрав!!!
цитирай
16. germantiger - ...
30.08.2015 15:22
Не системата му е проблема на българина, а самия той!

Каквато система да му предложиш - резултата ще е подобен на този днес.

Капитализма е кофти система, но източния социализъм в пъти повече кофти.

Защо поляци, чехи, унгарци, словаци, словенци, хървати, дори румънци успяват повече и се движат въпреки проблемите и колебанията напред.

Защо с българите и България не е така?

Не системата е проблема.

И НЕ виня народа (общо казано), както го поведеш, както го учиш и кучето скача според тоягата, тук тоягоносителите, а и масата има бол трески за дялане.

Защо по царско време България беше още повече от онази червената България?
цитирай
17. lesovski - За Сталин
30.08.2015 15:33
По- добре прочетете книгите на проф. Гиндев "Векът на Сталин"- великият враг на Чърчил! Историята тепърва ще бърше помията която се е изливала върху му. Вижте интервюто във вестник" Завтра" на маршал Язов- участник във Отечествената война на СССР. Най- голямата перверзия е сравняването му с Хитлер- продукт на "американските финансово- политически инженери" и световни жандарми и унищожители на цивилизационни ценности- употребили първи и безсмислено ядрено оръжие и още и още. А позицията и мисленето Ви уважавам.Поздрави!
цитирай
18. ganini - Още 200 години няма да се оправи...
30.08.2015 17:18
Тук управлява КЛЕПТОКРАТИЯ и това е в НАЦИОНАЛНИЯ ХАРАКТЕР. Никога няма да заприлича това БГ на бяла държава. Да го закрием е най- добре, защото е доказало, че живота тук е МЪКА без добра перспектива!
цитирай
19. apostapostoloff - България НИКОГА не е била ПО- ДОБРЕ!
30.08.2015 17:49
Българите НИКОГА не са били ПО- БОГАТИ!

Вие, неудачниците и некадърните простаци не бива да СЪДИТЕ ЗА ДРУГИТЕ ПО СЕБЕ СИ!

Вие, простаците, баламурниците и некадърниците отсега нататък ВИНАГИ ще мизерувате! Така и трябва да бъде!
цитирай
20. germantiger - Поздрави
30.08.2015 18:24
Със сравненията, които си написал - НЕ споря.

По-скоро дискутирам за причините.

За мен причината, не е в системата, защото капитализма въпреки неговите минуси е над източния "тип социализъм" и това не аз, а историята, фактите и всъщност логиката доказаха.

Причината аз намирам другаде, а с твоите заключения за случилото се и продължаващо в България СПОР НЯМАМ!
цитирай
21. germantiger - ...
30.08.2015 18:31
Днес социализъм ЗАПАДЕН, НЕ ИЗТОЧЕН РУСКИ ИЛИ БЪЛГАРСКИ има доколкото е постижим в Скандинавия.

Нашите комуняги трябва днес да любят Скандинавия, но те пак си лИбят Русията и в това няма лошо - право на избор имат (и пак "западно право", щото по червено време право на избор нямахме - линията на партията-майка беше права, дори когато беше крива или накривена).

Социализма днес западния е построен в Скандинавия, а в любимата "ИМ" Русия е див капитализъм, най-дивашки и зверски източен "тип".

Не системата (тя в по-малка степен)... хората!

Управляващи и в "хората", тамо е проблема.

Разбира се, може и да греша (непогрешим беше само чичко Ленин и братята).
цитирай
22. born - Ако трябва да си говорим честно, на ...
30.08.2015 18:53
aip55 написа:
born написа:
Ако трябва да си говорим честно, на този свят не е имало нито социализъм, още повече комунизъм, нито капитализъм в смисъла на това название. За някои Бог е Мохамед, за други - някой друг. Религиозните догми са доказали своята несъстоятелност и продължават да доказват. Пряк пример : ИДИЛ /Ислямска държава/. Или някой може би ще пледира, че ИДИЛ е нещо като неолиберализма ?

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Учудва ме коментара ви Борн. Как да не е имало социализъм? А в какво живяхме 45 години?
А за Бога няма място в представите ми за живота...

Когато бях в казармата присъствах отчасти на едно партийно събрание на офицерския състав, на което разясняваха, че влизането в комунизма се отлага за известно време до построяването на развито социалистическо общество. Един от офицерите /стар комунист/ с голяма тъга коментира, че едва ли ще доживеем до комунизма. Казвам това, за да се аргументирам, че чисто утопичните идеи са неосъществими. Така стои и въпроса с демокрацията, за която многократно съм цитирал един от дейците на Великата френска революция, че демокрацията не е за хората, а за боговете, защото хората са грешни, а боговете- не. Що се отнася до отговора на въпроса Ви в какво живяхме, бих отговорил така. Живяхме в манипулирана държава в някакво подобие на сегашната Сев. Корея. Разбира се в малко по-мек вариант. Това е моето мнение. Може и да е погрешно - кой знае. Времето ще покаже. Поздрави.
цитирай
23. aip55 - Фундаментална грешка, друже! ...
30.08.2015 19:23
germantiger написа:
Фундаментална грешка, друже!

Следващото твое изречение е несъстоятелно, най-малкото несериозно или просто нищожно като истинност:

ГДР бе тотално разрушена от войната, а ГФР си запази почти непокътнати градове и индустрия.

АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО!

Именно западните градове бяха сринати от англо-американската авиация, което на Изток се случи само с няколко емблематични случая и това е факт.

Сринатите области (в немалка степен от Изтока на Гермнаия) попаднаха в руски и полски ръце и НЕ останаха в източна Германия.

...

Що иде реч до сравнението социализъм източен вариант и капитализъм западен, то е леко, смазващо и категорично:

- ЗАПАДНИЯ ГРАЖДАНИН ЖИВЕЕШЕ ПЪТИ ПО-ДОБРЕ КАТО СТАНДАРТ ОТ ТОЗИ НА ИЗТОК в мнозинството си

- ЗАПАДНИЯ ГРАЖДАНИН ЖИВЕЕ И СЕГА ПО-ДОБРЕ в мнозинството си

- ЗАПАДА ПРОИЗВЕЖДАШЕ МЕРЦЕДЕС, ИЗТОКА ЗАЗКА и сега е така в масата случаи

- ВИНАГИ КАПИТАЛИЗМА Е ДАВАЛ ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО И НИВО ОТ СОЦИАЛИЗМА НА ИЗТОК И ВИНАГИ ЗАПАДА Е БИЛ НИВА НАД ИЗТОКА в повечето или почти всичко

Прощавай за главните букви, те не са "крясък" или зов, а просто маркер, акцент.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
DE-тигре! Уважавам мнението ти. Разбира се, че във всяко политическо общество, ще има минуси и плюсове, но колкото и да сме различни, не трябва да стигаме до конфронтация. Защото ти си един от уважаваните блогъри в Блог.бг за мене. Благодаря ти за поучителните коментари. Поздрав!
Към 15 коментар: Криво разбраната демокрация изглежда не е за БГ недорасналият демократичен израстък при нас. С последното изречение съм напълно съгласен с мислите Ви! Поздрав и благодаря, че коментира!
Към 17: Може и да сте прав. Не всичко е реално в книгите и драсканиците в нашата история. Благодаря Ви за прочита и коментара! Поздрав!
Към 22 коментар: От всички коментари си изваждам извода,че всичко е утопия и театър, игра на думи и словестни престрелки,от които всички страдаме
цитирай
24. aip55 - Тук управлява КЛЕПТОКРАТИЯ и това е ...
30.08.2015 19:31
ganini написа:
Тук управлява КЛЕПТОКРАТИЯ и това е в НАЦИОНАЛНИЯ ХАРАКТЕР. Никога няма да заприлича това БГ на бяла държава. Да го закрием е най- добре, защото е доказало, че живота тук е МЪКА без добра перспектива!

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Съгласен съм и с вас, определено всичко е релатив в този свят.
Към 19 коментар:
Апостоле, благодаря ти, че за първи път ми гостуваш в блога. Съгласен съм с някои изречения, но с други не мога да се съглася и не ми направи добро впечатление, че наричаш масата ,,баламурници", но винаги чета твои коментари, защото внасяш и хумор с мислите ти сред нас, а хумора и усмивките са здраве. Поздрав!
цитирай
25. aip55 - Защо срещу нея основно викат лум...
30.08.2015 19:37
1997 написа:
Защо срещу нея основно викат лумпени? Дали защото богатите си гледат бизнеса? Всъщност лумпените и поплювковците са малкият проблем. Въпросът е защо експлоатираните не гласуват срещу капитализма? Не можем да смятаме, че е само от пропагандата и да чакаме легнали на диванчето, хладилникът да надвие телевизора.

Покрепям критиката на капитализма, а това за звездите и кучетата, казано от Пеньо Пенев си остава нещо добре казано от поет на времето.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Благодаря Ви за подкрепата! Жив и здрав бъдете!
цитирай
26. aip55 - Не системата му е проблема на бъл...
30.08.2015 19:48
germantiger написа:
Не системата му е проблема на българина, а самия той!

Каквато система да му предложиш - резултата ще е подобен на този днес.

Капитализма е кофти система, но източния социализъм в пъти повече кофти.

Защо поляци, чехи, унгарци, словаци, словенци, хървати, дори румънци успяват повече и се движат въпреки проблемите и колебанията напред.

Защо с българите и България не е така?

Не системата е проблема.

И НЕ виня народа (общо казано), както го поведеш, както го учиш и кучето скача според тоягата, тук тоягоносителите, а и масата има бол трески за дялане.

Защо по царско време България беше още повече от онази червената България?

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Да имаш право да мислиш така. , кое е по-подло? Политическата некадърност на политиците демократи, които се опитват да затрият цял народ. Трябва народа да ги линчува за финансовите издевателства и кражби от които е потърпевш. Няма съдебна работеща система, няма кои да вкара в тръстиката виновните за неуспелият 25-годишен преход. Дебелоочието и овчедушието на политиците е отврат, която всеки нормален цивилизован човек би се погнусил. Ако това положение стане в Германия, немците ще обърнат и Меркел с краката на горе. Но немците си имат съдебна работеща безупречно система, имат дисциплина и култура.
Благодаря ти за съвета, но в момента съм с политическа дископатия, и за песните....хе-хе и аз оглушах, като политиците, не им завиждам, а само ги ненавиждам....
Благодаря ти за посещението германче...
цитирай
27. germantiger - ...
30.08.2015 20:11
Моето (може би грешно, може би не) мнение е, че НЕ вината в българина или 'хората или народа" е фундаментална тук.

Един народ както го учиш, подхванеш, възпитаваш, уважаваш закони, градиш, растиш - така и той.

Вината тук имат на първо място бизнес и управляващи, след това евентуално някакъв манталитет и сепцифика в хората и разбира се (аз поставям на трето място) и външните фактори.

Това е моето мнение и даже убеждение.

...

Не е кофти народа, не е кофти природата и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ "ЗАКРИВА", както надявам се, на шега е писал един от коментиращите.

Трябва Стамболов и маса хора около и като него - няма и няма да ги допуснат ни вътршени, ни външни фактори.

Трябва промяна в манталитет, която обаче става бавно и за десетилетия... и това пада като възможност поне "засега".

Остава ПОНЕ МАЛКО мислещи повече за националното и българското ще рече - бизнес и управляващи, но в това съвсем надежда не виждам ЗАСЕГА.

...

Всеки друг народ в условията на българския, би бил като него, не е ляв народа или българското бебе - левашки са условията, социалното животно на Аристотел и леваците които ни управляват (не в смисъл на ляво мислен, че маса българи са малоумни леваци, левичари, това е друга бира), а леваци мъже ни управляват.

Като виждаш нещо смислено, полезно, което е на полза някому - защо ще го разбиваш и унищожаваш, но те това правят.

...

Днешните германски тъпанари (без изв. за лексиката) не са ми пример - те са дрис...ци, държавата им мре, а само една шепа хора освиркаха Меркел пред поредния лагер. демографски убийци мигранти.
цитирай
28. injir - A народът го няма. . . А народът из...
30.08.2015 20:13
A народът го няма... А народът изчезва.. Топи се като лански сняг... Щото му е хубаво тук. Сигурно...
цитирай
29. troia - Здравей, айр!
30.08.2015 20:15
По принцип избягвам да коментирам политически постинги, но като четох твоя се сетих снощи какво гледах. Бях потресена. Сигурно и ти ще си на моето мнение, защото знам, че си добър и чувствителен човек. Предаването беше от БТВ репортерите от 19.30 по БТВ Екшън. За съжаление не открих архив на видеото, но ти изпращам това. Може би по-късно ще го качат. Темата е "Превъзпитание през социализма" в Източна Германия. Изводите ги оставям на теб. Моите са, че няма идеален строй и във всеки най-беззащитните са най-уязвими. Винаги е било така.
http://btvnovinite/article/svetut/nad-4000-deca-zhertva-na-sistemata-na-prevazpitanie-v-iztochna-germanija.html

Приятна вечер, приятелю!
цитирай
30. aip55 - A народът го няма. . . А народът из...
30.08.2015 20:48
injir написа:
A народът го няма... А народът изчезва.. Топи се като лански сняг... Щото му е хубаво тук. Сигурно...

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
А ми няма го, миграцията е природен закон, инстинкт за самосъхранение.
цитирай
31. kvg55 - Реалният социализъм, при който ...
30.08.2015 20:49
Реалният социализъм, при който премина младостта ни,
няма да се върне в същата форма. Но сравненията между
него и съвременния ни капитализъм все повече ще се налагат,
защото последният върви към отмирането си.
цитирай
32. aip55 - По принцип избягвам да коментирам ...
30.08.2015 20:53
troia написа:
По принцип избягвам да коментирам политически постинги, но като четох твоя се сетих снощи какво гледах. Бях потресена. Сигурно и ти ще си на моето мнение, защото знам, че си добър и чувствителен човек. Предаването беше от БТВ репортерите от 19.30 по БТВ Екшън. За съжаление не открих архив на видеото, но ти изпращам това. Може би по-късно ще го качат. Темата е "Превъзпитание през социализма" в Източна Германия. Изводите ги оставям на теб. Моите са, че няма идеален строй и във всеки най-беззащитните са най-уязвими. Винаги е било така.
http://btvnovinite/article/svetut/nad-4000-deca-zhertva-na-sistemata-na-prevazpitanie-v-iztochna-germanija

Приятна вечер, приятелю!

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Не се отваря линка ти Кат...! Но аз разбрах, какво искаш да ми кажеш!
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Към коментар 27:
Песимист съм към всичко случващо се в БГ.
А твоите мисли определено ми допадат. ЗА мръсната пяна, изскочила с ритници и лакти напред, за да покаже на другите, че е нещо повече от тях. Вярно, повече е, но в отрицателна величина! По-нахални, по-груби, по-невъзпитани, по-неграмотни, по-лоши, Хубава вечер...
цитирай
33. aip55 - Реалният социализъм, при който ...
30.08.2015 21:11
kvg55 написа:
Реалният социализъм, при който премина младостта ни,
няма да се върне в същата форма. Но сравненията между
него и съвременния ни капитализъм все повече ще се налагат,
защото последният върви към отмирането си.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Благодаря Ви за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aip55
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1481394
Постинги: 310
Коментари: 2488
Гласове: 7312
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031