Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2011 23:13 - Защо прокуратурата не си е свършила работата?
Автор: apologetic Категория: Политика   
Прочетен: 1727 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.09.2011 00:16


 Анализ:


Журналистическото разследване на работата на прокуратурата на сайта Днес.бг ясно показва, че въпреки ясните белези за жалби по повод смъртни заплахи, прокуратурата в Асеновград не е била адекватна и не е предотвратила навреме случая Катуница. Както прокуратурата, така и полицията не са минали специално обучение и не реагират професионално при отправяне на смъртни заплахи. Апсихологичното отношение на тези институции и неадекватното прилагане на закона подпомогна ситуаията с баронския конфликт. От психологическа гледна точка на отправянето на смъртни заплахи се гледа с най-голяма сериозност, която институциите в България продължават да пренебрегват.

Защо прокуратурата не си е свършила работата?
През пролетта на 2010 г. е образувана преписка по жалба на четирима мъже срещу Кирил Рашков за закана за убийство, към която е приложена и протестна подписка на много жители на „посоченото населено място”, според съобщението от прокуратурата. През лятото е постановен отказ за образуване на досъдебно производства. 
Начинът на неглижиране и мудността в действията на прокурата ясно показват, че отговорните за казуса длъжностни лица са погледнали по високомерен и пренебрежителен начин и не са предотвратили или смекчили настъпването на усложнения. Преписките в течение на годините са били прекратявани, което е довело до чувството на безнаказаност у фамилият Рашкови. Именно относителното бездействие на отговорните органи доведе до протести срещу подобно административно безобразие и немарливост.  

 
Жалби и контражабли за отправени заплахи от и към близки на Цар Киро са подавани през последните шест години, става ясно от справка на Пловдивската окръжна прокуратура, направена след взривът на напрежение в Катуница. Преписките са на прокуратурата в Асеновград.

Срещу членове на фамилията има и присъди – с едно изключение са глоби. 

През 2005 г. прокуратурата се самосезира заради публикации за незаконно придобити земи от Кирил Рашков и заплахи срещу собствениците на земите. Той е обвинен в самоуправство, за което е осъден от Районния съд в Асеновград на глоба от 1000 лева. Присъдата е потвърдена от Окръжния съд в Пловдив.  

През 2006 г. срещу Кирил Рашков и сина му Ангел е внесена жалба от Д.Б. Здравков за отпавени закани за убийство. В началото на март е образувана преписка по жалбата, а два месеца по-късно приключва с отказ за образуване на досъдебно производство. Рашкови от своя страна също внасят жалба срещу Здравков за отправяне на заплаха. Тяхната жалба също няма последствия. 

През 2009 г. на Георги Рашков е повдигнато обвинение за хулиганство, пет месеца по-късно е внесено предложение той да бъде освободен от наказателна отговорност и е наказан с глоба от 700 лева. 

През пролетта на 2010 г. е образувана преписка по жалба на четирима мъже срещу Кирил Рашков за закана за убийство, към която е приложена и протестна подписка на много жители на „посоченото населено място”, според съобщението от прокуратурата. През лятото е постановен отказ за образуване на досъдебно производства. 

През август 2010 г. Е. С. Кацаров подава жалба срещу Георги Рашков - внук на Цар Киро, за отправяне на заплаха. Месец по-късно внукът е обвинен в хилиганство, по алинея, която третира повторно извършване на деянието. Срещу Рашков вече има присъда – една година условно с три години изпитателен срок и глоба от 3000 лева. 

Асеновградската прокуратура е работила по 10 жабли от Цар Киро и негови роднини. През 2004 и 2005 г. Кирил Рашков подава жалби заради кражби. В първия случай досъдебното производство е спряно, във втория са наказани двама души. 

В края на 2005 г. Рашков подава жалба заради незаконно ползване на общински места от жители на Катуница, но не е образувано досъдебно производство. 

През 2006 г. прокуратурата образува преписка по молба на Рашков срещу А.В.Илиев по данни за престъпление, свързано с незаконен добив на дървесина, но досъдебно производство не е образувано. 

Три жабли подава Рашков през 2010 г. заради отправени закани за убийство и двете са без досъдебно производство. 

През август 2010 г. започва досъдебно производство по жабла на Ангел Рашков за унищожено негово имущество срещу неизвестен извършител, което към момента е спряно. 
Източник: Днес.бг
http://www.dnes.bg/temida/2011/09/26/prokuraturata-proveri-kolko-jalbi-ima-sreshtu-car-kiro.129664




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2714179
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930