Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2012 20:40 - Гребната база в Пловдив поголовно се изсича, за да се строи нова.
Автор: apologetic Категория: Новини   
Прочетен: 3681 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 14.09.2012 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Единствена спортна зона на два големи квартала в Пловдив - Кършака и Западен е тотално подмолно обезлесена откъм  река Марица. Оставен е само един ред дървета , за да прикриват злодеянието на общинарите.
Наскоро същите тези общинари бяха започнали изсичането на вековни чинарови дървета по булевард Руски и булевард Иван Вазов, но бяха спрени от пловдивската общественост. Уви гражданските организации са безсилни пред своеволията на местните власти. Децентрализацията върна на власт местните кметски дерибеи, които със байганьовски замах изсичат в България, всичко което им мине през погледа.Специализирани звена на общинките фирми се занимават с покупко-продажбата на дървения материал във всички общини на България.
Бизнесът носи чиста печалба на общините, тъй като не касае горски площи и насаждения, а паркови дървета, които много често биват вековни дървета, биват изсичането под предлог, че застрашават жилищни сгради и хора. Така общините са с отвързани ръце.

В БЪЛГАРИЯ няма закон за защита на вековните паркови дървета. Уви България прилича на остров Тамбукту в това отношение.
Цели 500 метра от пешеходната зона на гребната база е тотално обезлесена и автомобилите от близкия път замърсяват въздуха в непосредствена близост до спортуващите.
Нито зелените организации, нито Дружеството Зелени Балкани не са предприели активни мерки по опазването на дървесните площи, които се намират до защитения обект на Царския остров. Дружеството за защита на птиците също се е скрило и не коментира като отдавна е оставило интересите на птиците на самите тях, въпреки обитаването на въпросните гори от значителен брой редки горски птици.
Полузаконния проект за строежа на втора гребна база навлиза изцяло в коритото на река Марица и е свързан с разрушаването на съществуващата речна дига, висока 5-6 метра. По този начин проекта излиза извън нормите на безопастност в случаи на речно пълноводие и евентуални наводнения. За жалост този проект не гарантира запазване на зоната за отдих на гражданите и е свързан с изсичането на значителни горски масиви от вековни гори. Така едни от малкото останали горски площи край Пловдив ще бъдат разрушени, заради неподходящия избор на терен.
Предвид толкова много обезлесени терени край Марица, сякаш нарочно е избран терен, свързан с обезлесяване на съществуваща горска площ.
Съвсем естествено е, че дървения материал няма да бъде хвърлен на боклука, а продаден, но в кои джобове ще попадне е обществена загадка.
Нужно е да се постигне повече прозрачност за проекта, тъй като пловдивчани са изкуствено изолирани от проекта, за да бъдат поставени пред свършен факт. Не тече и обществена дискусия по целесъобразността  на обекта в тази част на Пловдив.













Гласувай:
9



1. tota - Поздрави за гражданската позиция!
04.09.2012 21:20
Пловдивските общинари вместо да помислят как да залесяват площите в града и създадат пояси около него, предприели сеч на вековни дървета и създаване на успореден гребен канал за сметка на дървесната растителност. Пловдив и неговите жители могат да се спасят от горещините само ако залесяват. И още вместо да помислят как да свържат града с планината те са предприели реализиране на други проекти на неподходящи терени без допитване до гражданите. Жалко...
цитирай
2. apologetic - Какво да се прави буксуват горките ...
06.09.2012 09:47
Какво да се прави буксуват горките по нанагорния път за келепира
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712713
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930