Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2017 23:09 - Синдром на Такуцубо
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес за цялата ми 12 годишна практика пристигна жена на 88 години, придвижваща се с помощни средства - патерици с редкия синдром на стрес индуцирана кардиомиопатия, наричана още синдром на Такотсубо, на името на специален японски капан за ловене на октоподи, поради приликата му със структурата на лявата камера. По същество това е рестриктивна кардиомиопатия с исхемия в горната част на миокарда на камерата (ЛК), която не се визуализира при коронарографското изследване.
ЕКГ находките при това заболяване задължително са маркантно изразената левокамерна хипертрофия, ляв патологичен тип на електрическата сърдечна ос, ляв преден хемиблок и имитацията на остър коронарен синдром, ст-елевации или депресии. При всяко движение болния получава пристъпен силен задух(диспнея), който изчезва при преминаването на болния в покой.
Ето какви са клопките на това коварно заболяване:
По същество това е спешно състояние, което може да премине в остра сърдечна недостатъчност и това определено изисква адекватно поведение и мерки за овладяване на състоянието. Незнанието може да причини тежки последици за живота на пациента.
В какво се състои коварността: Налице е тежка форма на транциторна диспнея, усилваща се при стрес и движение и отслабваща при постепенно преминаване в покой.
Пациентката е приемала Вимово, който заради съдържащия се в него  Напроксен и при наличния задух, може да бъде основание зааспириноподобен астматичен пристъп, особено, когато тя самата съобщава за обриви, сърбеж и влошаване на дишането. Тези анамнестични данни се подкрепят от отслабеното везикуларно дишане и удължен експириум и на аускултаторно установените глухи сърдечни тонове и маркантно ниското кръвно от 60/40.
По време на прегледа при пациентката не се наблюдават влажни хрипове, които да насочват за остра сърдечна слабост и клиниката на кардиална астма.
Така в диференциално-диагностичен план се обсъжда бронхиалната, кардиалната и аспириновата астма.
Хипотонията, глухите сърдечни тонове и отслабеното везикуларно дишане с удължен експириум наведе в полза на мисълта за алергична или аспиринова астма. Макар да липсват сухите свиркащи хрипове - белег за бронхиална обструкция, бе аплициран солумедрол 40мг и.в., който на фона на високия серумен холестерол даде картината на мозъчно съдова симптоматика от изтръпване на езика, купирана с ноотропно средство. От друга страна апликацията на КС при непозната болна не е грешка на изкуството, тъй като дава насока за диагнозата екс ювантибус, стабилизира и прави по-устойчиви на клетъчна апоптоза кардиомиоцитите и създава временен положителен инотропен ефект от порядъка на час, който по-късно се изчерпва и същевременно създава превенция за настъпване на кардиална астма.
Едно от обяснението за обостряне на синдрома на Такоцубо е изостряне на ставно-болковия синдром при движение и локомоция, което предизвиква белезите на транзиторна интермитентна диспнея.
Причината за влошаването на помпената функция на сърцето е положителния инотропен ефект на КС, заради мембранната стабилизация на клетъчния йонен транспорт и ограничаването на калциевия ефлукс, на фона на шокираните кардиомиоцити с ефектите на катехоламизация.
Налице е кардиопулмонална невросъдова дисрегулация, тъй като е налице хипервентилация по време на диспнеята с успоредно протичащата рестрикция на помпената функция.
По същество намалените нива на естрогените при постменопаузални пациентки и дефицита на мозъчни катехоламини, оформя по-висока чувствителност на кардиомиоцитната мембрана със свръхекспресия на катехоламинови рецептори.

Най-правилно поведение: 1. Магнезиева субституция. 2. КардиоМетаболитен медикамент без ефекти върху параметрите и промените на хемодинамиката - триметазидин. 3. Селективен бетаблокер. 4. Нискодоозиран АСЕ инхибитор. 5. Антиагрегант или антигоагулант - Дипиридамол, Хепарин, Клексан, Фраксипарин.

http://spisaniemd.bg/kd/2007/10/etiologiya-i-lechenie-na-stresovata-kardiomiopatiya
http://en.wikipedia.org/wiki/Takotsubo_cardiomyopathy
http://ebm.sagepub.com/content/125/1/202.abstract


Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2026794
Постинги: 852
Коментари: 739
Гласове: 3470
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31