Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2014 16:28 - БОСИЛЕК
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2473 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

Какво е бисилекът? - Билка, подправка, цвете, обредно или пък етеречно-маслено растение?... Всичко в едно. На това се дължат и многото поверия и легенди свързани с него. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е  знак за любов.   В Индия босилекът е посветен на бога Вишну, а в Египет се е използвал при балсамиране. От гръцки неговото име се превежда като „крал”, а според индийската религия той е свещен аромат.

Родината на босилека е предна Индия, цяла Южна Азия, а също и Североизточна Африка. Редица предания сочат, че Александър Велики открил растението в Персия. У нас преди петдесетина години се е засявал на големи площи, заради търсенето му на международните пазари за производството на етерично масло.

Българската народна медицина има традиции за използване сока от пресни листа на босилек при възпаление на средното ухо и при трудно зарастващи рани, за жъбуркане при зъбобол, за гаргара при болки в гърлото и за налагане при обриви и отоци. Билката се използва и като отвара, приготвена по следния начин: 1супена лъжица изсушен босилек се залива с 300 мл гореща вода и се вари 1 минута. Кисне 30 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл след ядене. Действа противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, патогонно и леко възбуждащо. Прилага се при заболявания на устната кухина, хроничен гастрит, колит, цистит, уретрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни заболявания, за лекуване на хронични асматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми при деца и възрастни, при гадене и неврози. Той е много полезен за премахване на болки при метеоризъм. Укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда. Изследване на специалисти сочи, че босилекът притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене.
Авторите на проучването, представено на конференция в Манчестър, са установили, че екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали.

Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно тревисто растение, което цъфти от юни до септември и се бере по време на цъфтежа за прясно използване и преди цъфтежа за сушене. Срокът на годност на изсушената билка е една и половина-две години. Суши се на сянка или в сушилни при температура 35оС. Използва се цялата надземна част на растенията, която съдържа етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др. Ароматът е специфичен, а вкусът – леко парлив. Да се внимава при използването му, защото засилва апетита. Отлично средство срещу комари. Саксия с босилек на прозореца, прогонва насекомите.

Босилекът в традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо или гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове, където се слагат ситно нарязани пресни листа. Добавя се на варена, задушена риба и салати от риба, на кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свинска пържола. Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, естрагон (тарос) и копър се приготвя ароматичен оцет за подправка на сосове и салати. Изсушените семена на босилека се смилат и се добавят към сосове, поднесени с печено на шиш месо или към студено печено месо. Сушен или пресен босилекът е задължителна съставка на италианската пица, както и за приготвяне на маринати, туршии и салати. Заради силния и приятен аромат и възкисел, с тънка сладка жилка вкус, босилекът се използва в кухните на много народи. Съществуват различни видове босилек, сред които по-популярни са испански, английски, арабски и др.

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 853900
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi