Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 22:31 - Затвор през януари
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 1895 Коментари: 0 Гласове:
3



Петя Славова е новият собственик на „24 часа” и „Труд” 09.01.2013 / 08:35 от: ГЛАСОВЕ image Скандалната сделка за препродажбата на бившата медийна империя на ВАЦ вече е факт. След като преди няколко месеца предишните собственици Любомир Павлов и Огнян Донев бяха принудени лично от премиера Борисов да продадат медиите си, в края на миналата година това вече е направено, установи "Гласове". Новият собственик е “Инвестбанк” на Петя Славова, а до смяната на собствеността се стигна чрез сложни операции, за да бъде заобиколен законът, при това с протекцията на държавата. Прилагането на схемата, която публикуваме по-долу, спаси от неудобната ситуация, в която попаднаха, прокуратурата, следствието и самият премиер.

На 21 декември, в последния работен ден на миналата година, „Инвестбанк” на скандалната банкерка Петя Славова и „Медийна група България-холдинг” ООД, представлявана от Любомир Павлов и Венелина Гочева, сключват договор, с който банката отпуска на медийната група огромен кредит в размер на 15 млн.евро.

На практика „Инвестбанк” изкупува дълга на медийния холдинг към „Уникредит Булбанк”, в размер на 15 млн. евро, срещу залог от дружествените дялове на „Медийна група България холдинг” ООД във „Вестникарска група България” ООД, „168 часа” ЕООД, „Издателство за списания Медия” ЕООД, „Агенция стрела” ЕООД, „Печатница София” ЕООД, „Сант” ЕООД и „Аудиофон България” ЕООД, както и върху акциите в „Медиа Холдинг” АД.

image

На 22 ноември м.г. „Инвестбанк” и „Уникредит Булбанк”, сключват договор за цесия, с който „Инвестбанк” придобива вземания в размер на 15 млн. евро от страна на медийния холдинг. 10 милиона от тях са кредитът, който „Уникредит Булбанк” е отпуснала на „Медийна група България-холдинг” ООД, а останалите пет милиона евро са кредитът, който банката е отпуснала на „Комерс Контакт 2010” ЕООД.

На 21 декември „Медийна група България-холдинг” сключва споразумение с „Инвестбанк”, като кредитор, относно задълженията си за погасяване на кредит към „Уникредит Булбанк”, които са прехвърлени на „Инвестбанк”, по силата на договор за цесия.

image

„Инвестбанк” изкупува дълга на медийния холдинг и му отпуска кредит от 15 млн. евро,срещу залог от дружествените дялове на „Медийна група България холдинг”ООД във „Вестникарска група България” ООД, „168 часа” ЕООД, „Издателство за списания Медия” ЕООД, „Агенция стрела” ЕООД, „Печатница София” ЕООД, „Сант” ЕООД и „Аудиофон България” ЕООД, както и върху акциите в „Медиа Холдинг” АД. Освен това „Инвестбанк” получава право върху настоящи и бъдещи вземания по сключени договори от и над 100 хил. лв.

Собственици на всички тези дружества са Любомир Павлов и Огнян Донев, които са делегирали права на Венелина Гочева като главен изпълнителен директор.

С този договор Петя Славова става мажоритарен собственик на цялата медийна група.

Така в един от последните работни дни от 2012 г. вместо в банката й да влязат квестори, тя отпуска поредния кредитен балон в размер на 15 млн. евро.

Малко предистория

До тези сложни пируети се стигна, след като премиерът Бойко Борисов попадна в собствения си капан, който си заложи, след като хвърли око на бившите вацови издания. В началото на 2012 г. ТВ7 и вестниците на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Цветан Василев започнаха масирана атака срещу Огнян Донев и неговата фармацевтична компания. Посланието им бе просто и ясно - лекарствата, произвеждани от "Софарма" на Донев, са по-скъпи в България, отколкото в съседните ни Гърция и Сърбия.

Масираната атака продължи около месец и половина, а срещу Донев започна разследване за пране на пари. Същата участ сполетя и Любомир Павлов, чиито скандални разговори с анонимен бизнесмен бяха разпространени чрез в. “Преса”. В тях Павлов се хвали с влиянието, което има над политици и магистрати, както и с топлите си връзки с премиера Бойко Борисов и шефа на следствието Бойко Найденов. Последва остра реакция лично от Найденов, а срещу Павлов започна разследване за търговия с влияние.

Малко по-късно сметките на Любомир Павлов и Огнян Донев бяха запорирани
от прокуратурата, която обяви, че разследва двамата съдружници за крупни измами и пране на пари.

Малко след наложения запор министър-председателят Бойко Борисов се вижда на четири очи с Любомир Павлов и го “убеждава” да продава медиите и заедно с Донев да се оттеглят от този бизнес, ако не искат да продължават неприятностите.

Павлов и Донев се съгласяват, но сделка не може да има, защото са разследвани за пране на пари, а имуществото им е запорирано от Софийската градска прокуратура. Това поставя Борисов в сложна ситуация, защото прокуратурата значително би се злепоставила, ако отмени запора и се откаже от тезата си за пране на пари. Ще стане ясно, че тя е само средство на управляващите за постигане на политически и икономически цели.

Това принуждава страните да прибягнат до схемата с прехвърляне на дълг и залагане на медиите, които холдингът притежава.

Бившата главна редакторка на в. “24 часа” Венелина Гочева става изпълнителен директор на холдинга. Гочева е много близка до премиера Борисов, а нейната задача е да подготви схемата с банката на Петя Славова.

Според отлично информирани източници на "Гласове" Славова служи само за параван на истинския собственик - премиера Бойко Брисов.

Според други източници новият щастлив купувач в сянка е Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка.

Това едва ли ще има особено значение за развитието на медиите, печатницата и разпространителската фирма, които са оставени в състояние на свободно падане.

В бившите вацови издания предстои нова вълна от съкращения, тиражите и продажбите на “Труд” и “24 часа” са се сринали до нищожните 20-30 хил. бройки, печатницата е останала без клиенти, а "Агенция Стрела” е сериозно задлъжняла.

Цялото предприятие губи по няколко милиона на месец, но очевидно ще бъде използвано в предстоящите избори, сещате се в полза на кого. А и от цялата бивша империя на ВАЦ най-апетитна остана само сградата в култов стил, строена по времето на соца.

Престъпното бездействие на институциите

Тук стои въпросът: За пореден път ли БНБ, в лицето на Иван Искров и Румен Симеонов, си затварят очите за подплатената политическа поръчка под опеката на висши магистрати ?

Само допреди две месеца банката на Петя Славова беше пред финансов колапс и изключително ниска капиталова адекватност, но след поредното фиктивно увеличаване на капитала (само по документи) чрез нова емисия на акции, „платени“ от оманския фонд, обичаната от всяка власт банкерка направи поредната си измамна сделка, с поредния невъзвъращаем кредит в размер на 15  млн. евро.

Според наши източници, познаващи добре далаверите на Петя Славова, самата тя не е предприела тази стъпка с лека ръка, напротив – една голяма част от този отпуснат кредит по време на световна финансова криза е постъпил и по офшорните сметки на г-жа Славова.

Подобна беше и далаверата с кредита на Ангелинка, съпругата на убития Косьо-Самоковеца, за която сме писали.

В навечерието на Коледа, командвани от премиера Борисов и прикривани от прокуратурата и банковия надзор, Петя Славова, Венелина Гочева, Любомир Павлов, Огнян Донев и още няколко свързани бизнесмени, сътвориха празнично (за тях) чудо с цена от 15 млн. евро.

Докато бизнесът е в кризисно положение, банковите далавери не спират да се легализират с помощта на БНБ, министри, прокурори и съдии.


етикети: Любомир Павлов, 24 часа, Труд, Петя Славова
Iztochnik - http://www.glasove.com/petya-slavova-e-noviyat-sobstvenik-na-24-chasa-i-trud-24631




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2711764
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3732
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930