Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 15:45 - Срамът за България - премиер престъпник в доказано престъпление
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 3308 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Употреба на гранатомет при нахлуване със сила в дома на сутеньор и неговото последвало омъртвяване и овъгляване е провинението на премиера, отнел правото на живот на неосъден гражданин. 
В интервюта от вестниците главния секретар се признава за престъпник, убиец и виновен за случилото се. Срам е за България. Случаят е неясен - разчистване на сметки или затваряне на устите на информатори за тъмни сделки е случилото се с употребата на гранатомета.

Страсбург осъди България за решение на Бойко Борисов от 2003 г.    
2012-11-07 @ 09:36 EET
imageimageБългария бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради решение на премиера Бойко Борисов, взето в качеството му на главен секретар на МВР през декември 2003 г. Тогава по заповед на Борисов Тодор Димов – Чакъра бе обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната. Съдът в Страсбург постанови, че на Чакъра е било отнето правото на живот, предаде БГНЕС.

„Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов," заяви пред „Правен свят" един от адвокатите по делото Михаил Екимджиев.

Той води делото в Страсбург от името на синовете и вдовицата на Чакъра заедно с адвокат Снежана Стефанова.

По думите на юриста, решението на Европейския съд по делото „Димов и други срещу България" от 6 ноември е първото, в което премиерът Бойко Борисов е споменат поименно.

„При това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на гротескна полицейска операция, окачествена от Евросъда като нарушение на най-основното човешко право – правото на живот," изтъкна Михаил Екимджиев.

След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията на 10 и 11 декември 2003 г., къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

„После обаче разследването установи, че въпреки двудневната полицейска обсада и обстрел върху къщата, въпреки огромното количество експлозиви, димки, и обстрел с гранати, Чакъра не е бил убит от полицейски изстрел, а е успял сам да се взриви с ръчна граната. Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд," отбеляза адвокатът.

Делото е образувано по жалби на двамата сина на Тодор Димов - Добромир и Данаил, както и съпругата му Вера.

Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Съдът отхвърля искането за неимуществени вреди от разрушаването на къщата им, защото приема за доказана жалбата за нарушаване на правото на собственост.

Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави множество въпроси за стандартите в работата на МВР.

Тодор Димов е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, задето е предоставял жилището си за сексуслуги.

Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода.

Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 полицаи от Харманли, шестима от Хасково, 16 от Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи.

Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е „абсолютно необходимо".

Стандартът за „абсолютна необходимост" се прилага при защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети в съответствие със закона.

В жалбата пред Евросъда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред вестник „24 часа" от 19 май 2004 г.

„Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз," заявява той пред вестника.

Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121107093614831

image




Гласувай:
12



1. viovioi - Вчера в деня на изборите в САЩ е изпълнена смъртна присъда в щата Оклахома.
07.11.2012 16:09
Стига с този алтруизъм!! За престъпниците смърт или затвор. Стига с това Хелзинско лигавене, че ми писна вече от лицемерие. Евробюстителите на закона са най-големите престъпници ако мен питате. Те извършват насилствена асимилация и икономическо и политическо завладяване на стара Европа. С лачени ръкавици. Това са долни машинации и манипулации. Не вярвам на тези пишман институции. Да припомним, че най-мръсните машинации винаги се прикриват с някаква ето такава измислена кауза. Навярно искат да притиснат Борисов за нещо, но за какво ще видим.
цитирай
2. ok3223 - Разбира се
07.11.2012 17:54
Че тиквата е виновен - е и страхливец.
Срещу сам човек, осъден само на 6 месеци затвор,
цяла рота ченгета и накрая с гранатомет го ликвидират...
ГЕРОЙСКИ.
По това време(когато от Кобурга бе назначен за глав.секретар на МВР) бяха убити 123 "криминално проявени", някои показно... не бе разкрит нито един убиец, арестуван нито един.
Заедно със Симо Горския ни казаха,"нека се избиват помежду си криминално проявените, нема да им пречим".
Та такива ти работи.
А сега за това геройство има присъда като командвал опасна полицейска операция.
Нека му е честито
цитирай
3. muerte - Доказано?
08.11.2012 09:40
Загуби ме още на заглавието. Доста се посмях, честно. Ако не знаеш какво е "доказано престъпление" питай гугъл - той знае всичко. Язък за парангите дето са ти броили.

А иначе само ди ти напомня че в повечето държави в света ако стреляш по полицай ще те направят на решето и полицаите ще ги наградят. Дори не броя САЩ, където ще те гръмнат в момента, в който извадиш нещо от джоба си, което дори малко да прилича на оръжие.

Ако не ми вярваш иди нейде из Европата, извади оръжие и гръмни по някое ченге. После се надявай близките ти да осъдят съответната държава.
цитирай
4. apologetic - Muerte доказано е Муерте, най-вече ...
10.11.2012 10:08
Muerte доказано е Муерте, най-вече в главата.

Очевидно невроналната активност не е достигнала до степента да прецени, че обстрелвания с гранатомет не се намира на улицата, а в собственото си жилище.
Когато един заподозрян не желае да напусне дома си, това все пак е негово право и тогава се използват други позволени от закона тактики като например използването на спец части, обучени да действат по допустимия начин.

Муерте - ама ногу си Муерте
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712413
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3733
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930