2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 1053 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2011 19:51
Супа от тиквени цветове
/България/ Продукти: (за 2 порции)
• 2 цвята от тиква
• 1/2 (половин) гл. червен лук
• 6 с.л. зехтин
• 1/2 зелена и 1/2 червена чушка
• 2 средно големи сварени картофа
• 1 ч.ч. сметана и няколко стръка магданоз (за любителите на магданоза може да се сложи и половин връзка магданоз, част от листата на магданоза не се пасират, а се остават за окраса мърху сметаната, поставена върху супата)
• 1 щипка куркума,1 щипка натрошен на прах дафинов лист, сол на вкус, добавка от 100 мл вода, 1 с.л. сурови тиквени семки (цели за смилане в блендера)
Начин на приготвяне:
Отделяме тиквените цветове от стъблата, нарязваме ги на дребно, посоляваме и ги оставяме за добавяне най-накрая към ястието. Всички посочени продукти се пасират заедно в блендера до получаването на хомогенна маса. Наливаме водата в указаното количество - може и минерална, а за любителите на топлите ястия се добавя вода с желаната температура към врелите сварени картофи. Прибавяме накрая сметаната към супата и част от дребно нарязаните тиквени цветове, които се поставят върху блюдото.
Поднасяме без хляб, тъй като консистенцията на супата е достатъчно гъста.
Суровата лятна супа от тиквени цветове е специално създадена за любителите на суровоядството. С нея могат да се лекуват всякакви нарушения. Продуктите в нея могат да бъдат променяни с цел разнообразие на храненето и тя напълно подходяща за летния и есенния сезон.
Полезни свойства на тиквата са комбинирани по един забележителен начин - съдържанието на желязо е най-високо в този зеленчук, наличието на куркумин в суровите тиквени семки осигурява защита от чревни паразитози и отстранява диспепсиите.
В тиквата се съдържат също така и доста витамини В - витамин РР, В2, В1, каротин (провитамин А), витамин Е, аскорбинова киселина, минерални соли и органични киселини, въпреки факта, че девет-десети от тиквата е вода. . Мускатната тиква е по-богат източник на каротин и от морковите (до 16 мг %). В нея присъстват и рядко срещаните витамин - К и Т. Без витамин К не може да има синтез на кръвта и костните протеини. Витамин Т влияе върху образуването на тромбоцитите и съсирването на кръвта.
Благодарение на витамин T, включването на тиква в дневния хранителен режим може да предотврати анемията. И в допълнение, тиквено пюре или печена тиква, както и под всяка друга форма е прекрасна гарнитура към тежки, мазни ястия. Витамин Т ускорява метаболизма и помага за усвояването на мазната храна, като не позволява на мазнината да се превърне в наднормено тегло.
Пресният сок от тиква е много полезен при безсъние. Има смисъл да се пие и при диабет, както и при всякакви нарушения на метаболизма. А в случай на заболяване на черния дроб е добре да се яде сурова тиква или тиквено пюре с ориз или просо. Тиквата е полезна за хора, чиято професия изисква продължително стоене на крака: болката в стъпалата изчезва с помощта на кашица от прясна тиква.
Този плод, чиято родина е Африка, е позната на човечеството от над 7 000 години.
Плодът е богат на калий и фосфор, а също и калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт и натрий. Ценните съставки на тиквата са още каротинът, витамините В1, В2 и витамин С - 15мг на 100г.
Съотношението на калиевите соли в сравнение с натриевите е 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
Месестата част на плодовете се прилага при колит и други стомашно-чревни възпаления. Съдържащите се в нея пектини спомагат за изхвърляне на холестерола от организма, което е много полезно при артеросклероза и затлъстяване.
Пектинът също така оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.
Пикочогонното действие определя употребата на тиквата в диетата на болни с отоци и някои болести на бъбреците.
Поради ниската й калоричност (около 17 калории в 100г) тя се препоръчва за използване в диети, както и за хора страдащи от диабет.
Тиквите по хранителност почти се изравняват с картофите. Препоръчват се при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци. Препоръчва се и при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур.