Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 17:05 - Заместителят на какаото - рожковът
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 3659 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Рожковът () е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.

Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50кг плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100-120кг. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Рожковът е бил и много популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената (плодовете) се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти.

Много хора смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций.Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Освен това, рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите; повече витамин A от аспержите и т.н. Също съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром. Известно е също, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.



imageimageЦ

image
C.siliqua




Гласувай:
6



1. iliada - За първи път чета за това дърво!
29.05.2011 18:45
Винаги съм се учудвала как се използват шушулките -сега вече знам!
Благодаря ти !
цитирай
2. анонимен - !
30.05.2011 14:17
питомния рожков/за разлика от дивия/ е чудесен заместител на какаото-
особено,когато се приготвят десерти за малки деца,а рожковото брашно се
използва в диетичното хранене,както и в хранително-вкусовата промишленост-
не съдържа теобромин,който е в голямо количество в какаото-освен това липсва
прекалено горчивия вкус,характерен за какаото и като цвят е много по-наситено кафяв
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2714079
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930