Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 20:30 - Нови индикации на бетахистина(Бетасерк) за модулация на алергичните състояния и затлъстяване
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 10893 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.04.2011 01:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едно от свойствата на медикамента, нефигуриращо в списъка с терапевтични индикации е способността на молекулата бетахистин да антагонизира, модулира и регулира активността на хистаминовите рецептори в качеството си на молекулен аналог. Известно е, че при алергии и след консумация на определени храни богати на хистидин и хистамин като свинскто месо, активността на хистминовите рецептори е многократно повишена. Медикаментозната субстанция бетахистин не крие никакви рискове при хората над 16 години и може да се употребява като модулатор на алергични състояния с хроничен ход в комплекстната терапия на алергиите. Вече все по-неефективна е терапията с антихистаминови препарати. Осбено неефикасни са антихистаминовите препарати при полипоза и всички отклонения свързани с трайна хипертрофия на назалната лигавица, както и при случаите на нощна апнея.
Допълнителни мероприятия към включването на бетахистин за преодоляване на дихателни обструкции с алергична нокса е употребата му с кортикостероид, диета богата на биологични алкални компоненти като хлорофила например, прием на антиалергенни минерали като магнезий, цинк и други.
Много често тежестта на една алергия се определя хистаминовата рецепторна активност. Колкото по-висока е тя, толкова е по-изразена тежестта на заболяването. Макар да подтискат хистаминемията кортикостероидите не оказват никакъв ефект върху активността на хистаминовите рецептори.
От друга страна именно персистиращата хистеминемия при хроничните алергични състояния в организма дава неколкократно по-висока честота на оплаквания от нарушено равновесие, шум в ушите (тинитус),световъртеж и транзиторно намален слух в пиковите моменти от разгръщането на едно алергично състояние- сезонно или целогодишно. Това често налага комедикацията на алергията с бетахистин. Най-доброто администриране на бетахистин при алергии е с постепенното титриране на дозовия режим от ниски към възходящи дози.

Бетахистин има изключително високо сходство  като антагонист с хистаминовите H3 рецептори, като по този начин упражнява своя антихистаминов ефект и слабо сходство като агонист с Н1 реценторите. Бронхиалната астма е контраиндикация за за бетахистина, а вместо това той се прилага при алергии на кожата, храносмилатената система, алергичен ринит, конюнктивит.
Един от страничните ефекти на лекарството е намален апетит и загуба на тегло. Най-новите клинични проучвания говорят за сигурния антиобезисен ефект на бетахистина без никакви забележими странични ефекти. Освен централни ефекти на молекулата  могат да се очакват и периферни ефекти на слабеенето, тъй като антагонизирайки хистаминовите рецепторите се блокира пряката връзка в медиацията на хистаминолиберираното лептиново действие за синтеза на триглицериди в подкожието.

betahistine
image
Хистамин
image
Молекулната мимикрия е в основата на фармакологичното действие и модулацията на рецепторната активност.






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2711030
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3731
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930