2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 5694 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 01.03.2011 13:31
Алкачофата кулинарно може да се приготвя пържена или като един от компонентите на тортилята. Този вариант - тортиля с алкачофа, е особено сполучлива вкусова комбинация.
Cynarine е основната полезна съставка и главен антиоксидант в артишока, което го превръща в зеленчука с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Той е естер на хининовата киселина с две единици кафеена киселина, поради което в сурово състояние билкатаима горщив вкус и я превръща в добро природно средство за лечение на малария , както и като средство за отслабване. Подходящ е за цироза, алкохолизъм, хепатит. Дава силен засищащ ефект.
Използваема част е ето тази:
Съставки
7 типа Кафеоилхинови киселини, Аскорбинова киселина, Бета-каротин, Бета-селинен, Бета-ситостерол, Бор, Кафеена киселина, Кафеоил-4-хинова киселина, Калций, Кариофилен, Хлорогенни киселини, Цианидол – гликозид, Цинарагенин, Цинарапикрин, Цинаратриол, Цинарин, Цинаролид, Деканал, Еугенол, Ферулиева киселина, Флавоноиди, Фолацин, Глицеринова киселина, Гликолова киселина, Хетеросид- В, Инулин, Изоамерболин, Лауринова киселина, Линоленова киселина, Линолова киселина, Лутеолин- гликозид, Магнезий, Манганanese, Миристинова киселина, Ниацин, Олеинова киселина, Палмитинова киселина, Пантотенова киселина,Фенилацеталдехид, Фосфор, Клаий, Белтъци, Псевдотараксастерол, Рибофлавин, Сколимозид, Стеаринова киселина, Стигма стерол, Танин, Тараксастерол, Тиамин, Vit-B6, Цинк
Седемте смъртни гряха
РЕЧНИК НА ОРИГИНАЛНИ СТАРОБЪЛГАРСКИ И ДИ...