Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 01:30 - Микеле Караваджо
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 5685 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.01.2011 01:42


Филмът на Дерек Джарман - Caravaggio 1986 e eдно учудващо минало в миналото и заигравка с модерни елементи от настоящето - елка, мотор, кола, съвременно списание - една ирония в сериозната тема за живота на Караваджо, която всеки би възприел на сериозно, освен самия той. Може би изконно право на живеещия живота си е да иронизира себе си. Точно както е правел и Караваджо.
Мотото на Караваджо - Без надежда, без страх. Учудващо е, че е трябвало неверник да нарисува най-добрите картини на библейска тематика.
В живописта караваджо е първият въвел еретичната техника на светлосянката на белите фигури върху тъмен фон, сякаш за да подсили чувството на обреченост и безнадежност на човешкото битие.
image
Тома Неверни 1597
image
image
Давид и главата на Гоолиат
image
image
Момче с кошница плодове

imageimageimage





Откриха останките на Микеланджело да Караваджо 18.06.2010 07:11 23 Големият италиански художник е умрял от слънчев удар  
image

"Свети Франциск" от Караваджо. Снимка: БГНЕС

Човешките останки, открити в безименен гроб на гробището на стара тосканска църква през 1956 г., практически без съмнение принадлежат на известния художник от Ренесанса Микеланджело да Караваджо, смятат италиански учени.

Една година била необходима на учените, за да установят, че намерените кости принадлежат на човека, завършил земния си път през 1610 г. на възраст 38-40 г., съобщава ВВС.

Тези и редица други обстоятелства позволяват на учените почти с точност да твърдят, че в ръцете им са се оказали останките на великия майстор. Били проведени много химически анализи.

До 1956 г. останките на художника били положени в общ гроб, където в Средновековието били погребани още около 200 души. Сега те са пренесени в специална гробница.

Тайната на смъртта

Микеланджело да Караваджо влиза в историята на Възраждането като един от първите художници, започнали да работят в техниката киароскуро. Това е техника на драматично осветяване на отделни фигури на тъмен фон и се е смятала за революционна в артистичните кръгове на Средновековна Италия.

Обстоятелствата около смъртта на художника бяха обвити в мистерии в продължение на столетия. Според една от версиите той е бил убит заради прекалено свободните си религиозни възгледи. Според друга – той е бил покосен от малария. Трета версия предполага, че той е умрял на път за Рим, където е искал да измоли прошка от църквата за своя прекалено разпуснат начин на живот.

Но сега учените от четири италиански университета смятат, че Микеланджело да Караваджо е умрял от… слънчев удар. В този момент той е бил болен от сифилис и организмът му е бил много изтощен.

Според историците Караваджо действително е бил голям почитател на жените, размирник и инициатор на сбивания, след които често се е озовавал в килията.

Последните години от живота си Микеланджело Меризи (каквото е името на художника) е прекарал на юг в Италия, бягайки от правосъдието, тъй като по време на едно от сбиванията убил човек.

Най-голяма слава художникът придобива с работите си върху библейски сюжети, сред които „Жертвоприношението на Исак”, „Юдит обезглавява Олоферн”, „Каещата се Магдалена” и много други.
Източник: днес бг

Коментар: Да докажеш слънчев удар на умрял е все едно да търсиш магарешки бодли в червото на акула.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712786
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930