Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 17:17 - Кражбата на деца- нарастваща заплаха при ниския естествен приръст на България
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 2722 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Със все по-бързите темпове на застаряване на българското общество и отрицателния естествен прират на България, в страната заплахата от кражби и случаите на безследно изчезнали се увеличава. Нужни са спешни мерки на истински, реални и уравновесени законодателни мерки, а не пораноялни закони, разполедби и дейности на агенции.



Гласувай:
2



1. pin777 - В този ред на мисли мога да пусна един цитат
23.09.2010 17:28
България е сред страните с най-висок % трафик на органи в Европа
Published март 6, 2008
Над 40 000 души в Европа очакват трансплантация на орган, а десетима европейци умират всеки ден заради това, че не са им били присадени органи.

Най-честите дестинации за набавяне на органи от донори за трансплантации са България, Македония, Косово и района на бивша Югославия. Това се казва в публикация на организацията „International Analyst Network“, цитирана от DW (Дойче Веле).

В България се експлантират нелегално органи срещу заплащане. Страната ни е сред най-големите „износители на органи“ в Европа. Това твърди германският евродепутат Петер Лийзе в интервю за DW. Той се позовава на доклади на неправителствени организации и на Съвета на Европа. Лийзе заявява, че е объркан от факта, че Европейската комисия подценява проблема с нелегалния износ на органи и трансплантационния туризъм в Европа и смята, че с него трябва да се заеме Европол. Евродепутатът е сред инициаторите за приемането на европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантациите.

Работна група в Европарламента (ЕП) ще изготви директива за по-голяма сигурност при трансплантации, за да се предотвратят различни зарази.Вирусът на ХИВ и хепатит например, поради недостатъчните тестове, които се правят, лесно могат да се пренесат чрез трансплантация на органи, категорични са вносителите на предложението за взимане на спешни мерки от ЕП.

„Правилата не трябва да са много строги, така, че все пак да могат да се извършват трансплантации. Ще се опитаме да обобщим и най-добрите практики от отделните страни членки на ЕС, за да се ориентираме по най-добрите стандарти при организацията на самите трансплантации“, заяви още Петер Лийзе.
Според него Испания е един добър пример за страна, постигнала голям напредък в тази област. Въпреки че била първенец по донорство сред европейските държави, там координацията по трансплантациите е много добре развита.
Донорството на органи срещу пари или защото върху дарителя е бил упражнен натиск трябва да бъде спряно и целта ни е да видим как точно да постигнем това, завърши речта си евродепутатът Лийзе.

Най-разпространена търговия сред българите е продажбата на бъбреци. Доброволните донори очевидно са хора, които нямат по-светла перспектива за бъдещето от това да се осакатят доброволно срещу заплащане в порядъка на 1, 2 хил. щатски долара.

Според публикацията на организацията „International Analyst Network“ на Балканите, освен българите най-чести пациенти на операции за вземане на органи са и турски, молдовски или беларуски граждани, но така също и руснаци, румънци, босненци, косовари, македонци, албанци. В Полша и Русия има случаи на крабжи на органи или отвличания, най-вече на деца, с цел донорство на органи. Най-често клиентите са богати араби. В Турция цената на човешки бъбрек достига до 2 700 долара. Според оценката на Американската медицинска асоциация това е твърде висока цена, тъй като същият този орган може да бъде набавен от Ирак само за 1 000 долара. По-късно на пазара платежоспособни клиенти са готови да заплатят за него сумата от 150 000 долара, посочва „International Analyst Network“.Според организацията най-много операции за вземане на органи с цел продажбата им се правят в Турция, Чешката република и Грузия.

Най-търсени органи са бъбреци, бял и черен дроб, роговица, но така също и кости, сърдечни клапи и кожа дори, както и други добре продаващи се части от човешкото тяло. Взетите органи след това се замразяват докато бъдат транспортирани по въздуха до нелегални дистрибуторски центрове в САЩ, Германия, скандинавските страни, Великобритания, Израел, Южна Африка и други богати индустриални държави.

Според вестник „Новинар“, само за пет години от страната ни са изнесени над 20 тона човешки тъкани и клетки. Преди година от парламентарната група на ДСБ твърдяха, че от телата на убитите сестри Белнейски от Пазарджик вероятно е взиман донорски материал и затова не може да бъде взета ДНК-проба за експертиза.
цитирай
2. apologetic - Това е важна и значима информация
23.09.2010 17:37
Това е важна и значима информация
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712490
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930