Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 16:58 - Как е възможно хората с болен стомах и противопоказания да приемат аспирин без опастност от усложнения
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 2147 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.06.2010 22:33


Разрешена употреба на аспирин при язвено болни след спазването на конкретни изисквания. Аспирин се забраня само при астматично и ринитно болни.

Въпросът е особено актуален, тъй като аспиринът е отличен и евтин антиагрегант, който най-често се взима в зряла и старческа възраст, когато стомашните и диспептични оплаквания преобладават.
Има един изключително прост начин за това. Експенторантът АСС съдържа аминогрупа която изцяло блокира и неутрализира киселинните ефекти върху лигавицата на стомаха. Отделно АСС действа изключително благотворно и протективно върху стомашния епителиум дори в случаите на язва.
Ето защо при тези условия аспиринът може да се приема от хора с язва без никакви оплаквания, в случай на двойна язва на стомаха и дванадесетопръстника, при наличия на медицински показания за вземането на аспирин,споменатата комбинация може да се приема дори в тези случая с добавка от прясно мляко, което допълнителен алкален регулатор.
Вече всички язвено болни могат и имат възможност да приемат обикновен аспирин при споменатите условия. Единствено противопоказание за аспирин остават астматично болните, при които той води до обостряне на астматичния статус. Защото това е така?

Идиосинкразията на аспирин при болни от астма се дължи на подтискането на ензимното действие на белодробната циклооксигеназа. Както малцина знаят тя има специфична втора особеност да действа като антиоксидантен ензим, който каталитично разгражда водородния прекис в тъканите. Антоксидантното действие на белодробната циклооксигеназа е още  по-силно изразено, тъй като тя съдейства за запазване функционалния интегритет на алвеоларния сърфактант. Подтискането на ензимните й активност от аспирина води до влошена дихателна функция и нарушения в газовата обмяна и физиология.
Освен това аспиринът и НСПВС водят до блокиране на простагландиновата синтетична каскада до нивото на левкотриен, причинявайки свръхнатрупване на Левкотриен 4 и симпомите на реакция подобна на алергичната с назална конгестия, затруднено дишане и аносмия. Реакцията засяга астматици, както и страдащите от триадата на Самтер, като основно засяга лигавиците на горните дихателни пътища - назофаринкс, ларинкс, трахея, което допълнително влошава дишането и в двете фази на инспириум и експириум, поради повишеното съпротивление на въздухоносните пътища и тяхната релативна обструкция.
В едно медицинско изследване ( Bachert C, Hцrmann K, Mцsges R, et al. (March 2003). "An update on the diagnosis and treatment of sinusitis and nasal polyposis". Allergy 58 (3): 176–91) се предполага, че ацетилцистеина помога при хора с триадата на Самтер с астма, полипоза, ринит и аспиринова чувствителност, чрез увеличаване синтеза на глутатион и в резултат на това се постига по-бързото разлагане на салицилатите. Това е типичен феномен, който съпътства по-бързия метаболизъм и разграждане на ксенобиотиците в организма след съвместно или последащо приемане с АСС.









Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712474
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930