Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2009 15:14 - СУ спечели съдебната битка за Ботаническата градина в Балчик
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 1738 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СУ спечели съдебната битка за Ботаническата градина в Балчик
Мартина Бозукова

7 Април 2009

 

image

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Министерския съвет от 2007 г., прието по искане на министъра на културата, с което бяха на практика отнети правата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" върху уникалната ботаническа градина в Балчик. Решението на петчленния състав на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според съда Министерският съвет не е имал правно основание да отнеме от университета владението на имота. По закон Министерският съвет може да отнема владение, когато даден имот не се ползва по предназначение или е с така наречената отпаднала необходимост, но в конкретния случай никое от тези обстоятелства не е било налице.

Така няколкогодишната битка между Министерството на културата и университета за съдбата на градината като част от дворцовия комплекс в Балчик най-вероятно вече е към края си.

Пред Mediapool директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев поясни, че съдебното решение връща на Софийския университет владението и управлението на цялата паркова част от дворцовия комплекс, включително самата ботаническата градина и постройките за научни нужди. С решението на Министерския съвет университетът бе "свит" само на един парцел от близо десет декара, който включва само ботаническите насаждения и научните и стопански пристройки.

Останалата част от парка от 183 декара заедно с дворцовата сграда и другите постройки бе отдаден на стопанисване на културното министерство. Това решение на кабинета предизвика недоволството на ред известни учени, ботаници, биолози, както и на представители на природозащитни организации.

Стигна се и до изкореняване на 60-годишни палми от служители на парка след правителственото решение, което, от своя страна предизвика поредица от протести.

Първоначално противник на решението бе и бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев, който впоследствие омекна, а наследникът му проф. Иван Илчев сключи примирие с културното министерство и подписа споразумение с министър Стефан Данаилов, според което приходите от входните такси да се поделят между двете институции. Споразумението предвиждаше в двореца и градината да се влиза с електронен билет от 10 лв., който ще се издава от една каса. Двете ведомства се разбраха и за спорни около 120 декара в близост до комплекса, обявени за пустеещи, а всъщност твърде привлекателни за застрояване. Върху тези земи ще се реализират съвместни проекти.

В същото време университетът продължи съдебната битка за градината.

След окончателното решение на съда ще се види дали въпросът с таксите няма да изникне отново. Предишни съдебни решения, които бяха в полза на университета, даваха право на висшето учебно заведение да събира приходите от посетителите. Имаше дори един период, в който се бе стигнало до парадокса на входа на комплекса да се събират по две такси от по пет лева – за градината и отделно за дворцовия комплекс.

Споразумението между двете ведомства изтича през май и дали то ще бъде подновено, зависи най-вече от ректора на университета. Въпреки многократните опити на Mediapool, той не бе открит за коментар.

Същевременно за спорните имоти продължава да се води дело и в Добричкия окръжен съд, който предстои да се произнесе, но с оглед на окончателното решение на ВАС се очаква делото да приключи в полза на университета.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borjanmljakov - Опасявам се, че това може да разбие
11.05.2009 18:13
сърцето на Ламбо...
цитирай
2. apologetic - крайно време и това да стане с под...
13.05.2009 10:40
крайно време и това да стане с подобни мръсни и корумпирани сърца каквито ги има на всеки километър
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2712468
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3734
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930