Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 20:48 - Нов тип лекарство може да лекува ниски степени на рефракционни аномалии (аметропии), катаракта и пигментни дегенерации
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 1564 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 20:53


Два органа в човешкия организъм се характеризират с изключително висок оксидативен стрес в резултат на специфичната си тъканна биохимия. Това е тиреоидеята и окото. Тези тъкани са така специфични и притежават толкова несвойствени за организма белтъци, че той самия не ги разпознава като свои. Именно заради това се изграждат специални бариери като хематоенцефалната, хематотестикуларната, хематотиреоидната и хематоокулярната бариери.
Поради особените си физиологични механизми на работа тиреоидеята образува изключително високи нива на Н2О2 при синтеза на тиреоидни хормони, което налага синтез на големи колиества тиреоидна пероксидаза, която го разгражда, но при патологични процеси атакуващи и разграждащи този ензим (тиреоидит, Болест на Хашимото, териотоксикоза), нивото на пероксида значително се повишава и а свой ред довежда до разрушаване на тъканите. При окото самата светлина, особено с тази с по-къса дължина на вълната, довежда до образуването на свободни кислородни радикали. Ултравиолетовата светлина в най-голяма степен атакува очната тъкан и в контакт с нея освобождава високореактивни радикали.
Съчетаването на антиоксиданти от различен произход и различна химична структура води до нарастване ползите на антиоксидантното лечение. Еднаквите химични отнасяния и сходствата в радикалната структура на тези съединение не води от риск за неутрализиране на тяхното фармако-физиологично действие. Най-силното физиологично и фармакологично действие върху лещата, макулата, хориоидеята, пигментния епител и невросензориума притежават антоцианозидите от всички растителни източници, но най-вече от Vaccinium - тип.
В  тази връзка комбинирането на антоцианозидите от Vaccinium - тип с кверцетини и полифеноли води до удължаване действието на антоцианозите.
Ясна е тенденцията на комбинирането на антиоксиданти от различен тип, но комбинирането на гинкови гликозиди често пречи на синергизма, тъй като те са вазоактивни и липофилни. Ето защо те повлияват главно мозъчното кръвообръщение. Обратно кверцетините и полифенолите преминават през фенестрираните капиляри на цилиарното тяло и допълнително стабилизират хематоокулярната система, без да повлияват навлизането си във вътреочната течност. 
Фенестрираните капиляри на цилиарното тяло са избирателно и активно пропускливи за лутеин, зеаксантин, антоциани. Налице е избирателна пропускливост за тези съединения.
Човешкият организъм не може да синтезира ендогенно своите зрителни пигменти като лутеин, зеаксантин и антоциани, а те постъпват като екзогенни източници с растителната храна. Физиологичното действие на антоцианите е десет пъти по-силно от действието на лутеина и зеаксантина. Това е така защото областта, където последните изброени пигменти действат върху изключително малката площ на макулата, докато антоцианите действат върху целия ретинена площ и върху цялата пигментна площ. В този смисъл ксантините са насищат в минимално изискуеми количествени норми.
Синергичното действие в комбинирането на разтворими антиоксиданти се изразява в удължаването на полуживота на тези съединения в очния метаболизъм.
Комбинирането на боровинковите антиоксиданти с полифеноли и кверцетин на българския пазар е възможно с Черника форте и Герисан. Допълнителен бенефициент към терапевтичната схема е Милгама Н.
В този смисъл комбинирането на боровинкови екстракти с български полифенолни растителни комплекси е се явява нова комбинация подлежаща на патентоване.



Тагове:   научни анализи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2711793
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3732
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930