Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 13:57 - След краха на диспансерите
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2009 15:19


Всеки туберкулозен знаеше къде да намери подкрепа. Да станеш фтизиатър в днешно време значи да си вятърна мелница.
След като закри диспансерите държавата сама помага на туберкулозата да се разпространява. След тридесет години липса на диспансери, белодробните отделения ще могат да се похвалят с 50% туберкулозни резиденти. Трябва да се отчита забележителната особеност на туберкулозния микобактерий в съвременен етап да мутира спрямо индивидуалните имунни дефицити на организма и така да се апатира индивидуално.
Особено стар е вече тезиса, че здравия човек който употребява зеленчуци и плодове всеки ден в необходимити количества няма опастност да се разболее. Няма такъв филм. Ако ви се изкиха в лицето туберкулозно болен, вероятността да се заразите от туберкулоза е 60 процента,  в сравнение с 5 процента преди 30 години.
Това е така, защото туберкулозата при човека се характеризира с няколко особено специфични особености: Туберкулозата е облигатна антропоноза. Теоретично той може да зарази всеки лабораторен макрообект, но основния път на разпространение и основен резервоар е човешката популация. Хората в затворени колективи от над 30 човека са найзастрашени - подобни колективи са например работническите автобуси - едни подвижни петрита за сеене на новите случаи на туберкулоза. Около една трета от населението на Земята е заразено с туберкулозната бактерия, като новите случаи на туберкулоза са 8,9 млн. годишно.
Именно затова активно-болните и бацилоносителите подлежат на задължително лечение и внимателна изолация. Контактът с болните от белодробна туберкулоза и с бацилоносители /бацилоотделители/ трябва да се избягва. Макар богатите да не са пощадени, у нас има доста хора които спят по улиците и ядат от улиците. Те също подпомогнати от демократичния строй да сеят заразата. Туберкулозата изисква не демокрация, а принципни позиции и консертативни мерки. Спешна мярка е въстановяване на всички закрити диспансери и масово, задължително изследване на населението за скрининг.
Друг момент правещ туберкулозата изключително опасна е пасажа на бактерията от един болен на друг- това прави бактерията патогеннокомпетентна - тя разучава имунните данни на организмите през които е преминала и знае как да атакува вече дори здрав органиизъм, който е относително резистентен на инфекцията. Изключителната резистентност на бактерията в природни условия я доближава до спороиздържливостта на клострийните почвени обитатели. В това отношение туб-бактерията е техен далечен родственик. В това отношение вирусите Ешерихия коли и туберкулозната бактерия са единствените, които могат да пренасят своя и чуждия (човешкия) генетичен материал от едно поколение на друго и реално са като частици преминали през ада и през телесата на милиони хора.


Някои форми на животинска тубекулоза като говеждата са патогенни и за човека, като техните мутации и смесването на два щама в един и същи болен е основния източник на обогатяване генома на патогенния бактерий. Този случай е аналогичен на създаването на нови щамове на грипни вируси. Случаят човек болен от туберкулоза и влизащ в контакт с говедо болно от говежди тип туберкулоза никакне е рядък и обяснява защо туберкулозата напоследък има мултирезистентни форми и над 360 вида мутиращи ензимни системи, увеличаващи патогенното въздействие на бактерия. Основен момент в разпространението на мултирезистентната туберкулоза е появата на щамове резистенти на химитерапевтици и антибиотици. Тъй като кашлицата е основния симптом, при който проиволно се взема антибиотик без антибиограма от страна на лекар, и от страна на пациент като самолечение, туберкулозния бактерий е най-резистентния микроорганизъм с приблизително 90% кръстосана резистентност.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702746
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031