Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 18:50 - Ролята на кватернерната сол на аспирина и аргинина и на гуанидил-амидния аспирин аргинат в терапията на диабет, стенокардия, ревматоиден артрит и язва.
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 2099 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.10.2008 19:24


Ролята на кватернерната сол на аспирина и аргинина и на гуанидил-амидния аспирин аргинат в терапията на диабет, стенокардия, ревматоиден артрит и язва.

The role of the quaternaric salt of aspirin and arginine and guanidil-amidic aspirin arginate in the treatment of diАbetes, stenocardia, reumathoid arthritis and ulcer desease.


статията е отпечатана в книгата на 3-тия национален конгрес по еднокринология 

Вътрешното хипогликемично действие на салицилатите и стимулиране на инсулиновата секреция от аргинина води до еквилибриращ ефект върху физиологичните интеракции на инсулина. Аспирин индуцираното освобождаване на сигналната молекула на азотния оксид благоприятства ефектите на аргинина като единствен предшественик за синтеза на азотен оксид в организма. Едновременният прием на аспирина и аргинина под формата на кватернерна сол води до взаимното неутрализиране на страничните фармакологични действия и на двете химични съединения, като органичната сол получена при еквимоларното съотношение на аспирина и аргинина има основен химичен характер и повлиява напълно благоприятно улцерогенното действие на аспирина. Съвместната употреба на аспирин и аргинин не води до намаляване на техните фармакологични и физиологични ефекти. Същата закономерност е валидна и при ковалентното пептидно свързване  на карбоксилната група на аспирина и гуанидиловия остатък на аргинина, като при това съединение се удължава плазмения полуживот на аспирина, редуцира се неговата бъбречна екскреция и след ензимно разграждане на амидната връзка в черния дроб, двете съставящи вещества проявяват своите самостоятелни фармакологични ефекти и до ефективното усвояване на незаменимата аминокиселина аргинин. Кватернерната сол на аспирина и аргинина при еквимоларни съотношения на реагиращите вещества има предимство главно като ефективна формула за предотвратяване и пълно неутрализиране на негативните иритативни и улцерогенни ефекти на аспирина. Тя е ефективно средство за безопасен орален прием на аспирина. За разлика от кватернерната сол гуанидил амидния аспирин аргинат носи значителни фармакологични ползи на лечението, тъй като при това съединение се блокира освобождаването на азотен оксид от аргиниловия аминокиселинен остатък, предотвратява гастроинтестиналните странични действия на аргинина при неговия перорален прием и значително редуцира необходимите терапевтични дозови режими за аспирина, но същевременно фармакологичните ефекти на ацетилсалиловия остатък остават непроменени. Доминиращата възпалителна компонента в патогенезата на диабета, атеросклерозата, ревматоидния артрит и язвената болест обуславят належащата нужда от безопасната употреба на противовъзпалителни средства от нестроиден тип. Нещо повече, аспириновия аргинат е универсално средство за безопасно лечение на лекия и умерен болков синдром. Известна е и ролята на незаменимата аминокиселина аргинин в патогенезата на изброените заболявания и

нейните многобройни позитивни взаимодействия, фармакологични ползи и физиологични въздействия в организма.

 

 



Тагове:   сол,   диабет,   артрит,   аспирин,   язва,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702601
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031