Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 17:07 - Статия
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2008 01:43


 Мултиплицираната полза от съвместното приложение на аргинин и 5-аминосалицилова киселина за лечение на улцерозен колит и болестта на Крон 

Фармакологична статия


Основните патогенетични моменти в развитието на двете заболявания са възпалителните и улцерогенните механизми, които макар и проявяващи се заедно има различни етиологични причини и като цяло феномените свързани с язвите на лигавицата са резултат от нарушената бариерна роля - имунологична и възпалителна от страна както на лигавицата, така и на целия организъм, в резултат на което независимия микробиологичен фактор на чревната флора е пряк етиологичен виновник за настъпването на лигавичните лезии. Разгледан поетапно патологичния процес стартира в десенсибилизирането, имунното активиране и възпаление на лигавицата като резултат от особеностите на организма и неговата генетична констелация, даваща предразположение към заболяването, а начина на живот само ускорява или благоприятства болестната изява. Във втори план, който може в зависимост от силата на болестното развитие да бъде и изразен още в старта на заболяванията, е възпалението и оформянето на трайни възпалителни плаки с инфилтрация на лимфоцити. Деструкцията на възпалителните инфилтративни плаки и оформянето на трайни или менящи се по локализация лигавични лезии са последен етап от развитието на посочените заболявания и се явяват основен патоанатомичен субстрат. Те са проява на нарушеното равновесие в баланса между макроорганизма и условната патогенност на някои резидентни или обликатни представители на чревната микрофлора. Независимо от локалното протичане на заболяването, често дори локализирано върху определен тясно изолиран сегмент от целия храносмилателен тракт, улцерозният колит и болестта на Крон са системни заболявания като резултат от общата реактивност на организма към специфични антигени. 
Нарушенията на генетичните и имунологичните взаимотношения, както и между организма и средата правят невъзможно етиологичното лечение на заболяването. Подтискането на локалното възпаление предотвратява функциолезата на чревната лигавица, прекратява повишението пермеабилност на възпалителната мембрана и чрез нормализирането на клетъчния и тъканен транпорт препятства нахлуването на токсини и антигени от чревния лумен - основната входна врата в патогенетичния процес. Непрекъснатото лечение с антиимфламаторни агенти довежда до трайна ремисия в клиничната картина и реално води до улеснена адаптация на пациента към средата и подобрява качеството на живот на индивида без да се постига етиологично ерадикиране на патологичните отклонения.
Основната цел на лечението е намаляването  на улцерогенността и имунологичната активност на имокомпетентните клетки инфилтрирани в чревната стена. В кокретното приложение на двете медиментозни съставки се намалява пропускливостта и се препятства преминаването и близкия досег на антигените от чревния лумен в дълбоките слоеве на чревната стена.
Предложението за ново лекарствено средство идва от съображението, че значителен брой пациенти трудно или дори не достигат до римисии  протичането на улцерозния колит и болестта на Крон. Този значинтелен брой неподдаващи се на лечение болни се определя от незадоволителния диетичен режим за избягване на екзацербациите на заболяванията, от  тежестта в протичането и ниския общ имунитет, дълготрайно лечение с кортикостероиди и дългогодишно протичане на заболяването с особено силно изразена агресивност, както и от големината и тежестта на чревния участък и лезиите по него. Също така трудно постижими ремисии има и в случаите когато лезиите успоредно с възпалителните инфилтрати персистират разязвявания с големи и давностни промени.
Основна и първостепенна цел на лечението при улцерозен колит и болестта на крон е зарастването на възпалителните и улкусни лезии на червото. Едва тогава ремисията на заболяването е постижима заради възстановяване на нормалната лигавична пропускливост и преустановяване на антигенния инфлукс.
Едни от основните терапевтични средства за постигане на ремисия при улцерозен колит и болестта на Крон са сулфасалазинът и месалазинът - 5-ASA.  Сами по себе си 5-аминосалициловата киселина няма антиулцеративна, а приемуществено антиинфламаторна активност, свързана с инхибиране на липоски - и циклооксигеназата. Ползата от употребата на 5-аминосалицилата е в блокиране на проинфламаторните медиатори, подтискане миграцията, дегранулацията и фагоцитозата на неутрофилите. Той действа също антиоксидантно и разрушава свободните кислородни радикали. За съжаление обаче, употребата на 5-аминосалицилата е свързана както с изразено терапевтично действие за леко и средно протичащите форми на улцерозен колит и болестта на Крон, така и със силно изразени странични действия, породени от метаболизирането, ексрецията, киселинните свойства на препарата и свръхчувствителността спрямо салицилатите на някои от пациентите.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702275
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031