Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2008 20:46 - За моята техника на дишане - продължение
Автор: apologetic Категория: Други   
Прочетен: 2889 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2008 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато човек издишва продължително и равномерно през стеснена уста, времето за кислороден обмен е увеличено за разлика от времето, през което трае издишването и което приблизително е равно на времето на вдишване. Освен това при този начин на издишване се намесва и допълнителния въздух от така нареченото коремно дишане. Времето за издишване през тънка струя от устата е по-дълго от времето за идишване през носа - това осигурява по-продължителен контакт на кислорода от циркулиращия газов обем въздух със алвеолната повърхност и по-добро насищане на кръвта с кислород, както и по ефективното отдаване на натрупалия се въглероден диоксид - нещо повече - предполага се, че последния от двата ефекта при това дишане - този на по-ефективното отдаване на въглеродния диоксид има по-голяма стойност и фзиологична значимост от този на сатурацията. Общия резултиращ ефект в крайна сметка е по-ефективно дишане, в сравнение с носното в условия на натоварване при новия начин на издишване на вдишания въздушен обем.

Оттук следва да направим категоричния извод, че в процеса на еволюцията на дишането при сухоземните организми, всички адаптивни механизми са били впрегнати към осъвършестването и абсолютната ефективност на процеса на вдишване, отколкото на процеса на издишване. Доказателство за това е, че вдишването е активен  съзнателно-безсъзнателен или волеви-неволи процес, докато издишването е пасивен процес в условията на покой и се обезпечава единствено от еластицитета на белодробния паренхим. Едва в условия на натоварване и интензивна работа, издишването се подпомага и от мускулната преса на гръдната клетка. С други думи от физиологичен аспект процеса на вдишване е по-съвършен, отколкото процеса на издишване, както в условията на покой, така и в условията на натоварване. Това е така, защото затворения въздушен обем на гръдната клетка допълнително детерминира несъвършенствата на сухоземното дишане, а именно турболенцията на въздушната струя на вдишване има съвършения дистрибутивен потенциал в бронхиалното дърво, докато заради горното условия при издишването тубрболенцията на въздушната струя е незадоволително ефективна в долните отдели на бронхиалното дърво и задоволително ефективна в средните и горни дихателни пътища. Именно от турболенцията на въздуха и нейната характеристика в дихателните пътища зависи ефективността на газовия обмен.
Това са причините поради които всяко разстройво в дихателната функция драстично повлиява дейността на всяка една от органните системи на организма, а така също и на ниската продължителност на живот на пациентите с дихателни нарушения. Последното е вследствие бързо и прогресивно настъпване на функционална и структурна декомпенсация от страна на сърдечно съдовата система, която неразримно свързана с дишането.



Тагове:   Моята,


Гласувай:
0



1. te4i - уаъъъъ
06.10.2008 23:29
:)))
ако дишаш през устната кухина вечер докато спиш хъркаш,за разлика ако дишаш през носната кухина
цитирай
2. apologetic - vie ste ubili ribata tigana - pra...
07.10.2008 04:55
vie ste ubili ribata tigana - pravilno e da e ubita za da pliska v olioto - no vse pak po poleka :)
цитирай
3. viki11 - Една изключително нужна тема, к...
08.10.2008 15:32
Една изключително нужна тема, която не познаваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702450
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031